Kell-e nekünk jelszómenedzser? Szükségesek-e, tényleg csak jelszómenedzserrel lehetünk kényelmesen biztonságban?

A jelszókezelő szoftverek nagy előnye, hogy segítségükkel kényelmesen tárolhatjuk és rendszerezhetjük a webböngészőn belüli és kívüli szolgáltatások jelszavait. Valamint ezek bevitele is kényelmessé tehető.

Milyen jelszókezelőt használjunk?

Számos jelszókezelő között választhatunk már, melyek között ingyenes és fizetős verziók is megtalálhatók. Most a 1Password és a KeePassXC-t mutatjuk kicsit bővebben:

Jelszómenedzser – 1Password

A 1Password például egy népszerű és megbízható jelszókezelő alkalmazás, amelyet az AgileBits fejlesztett ki. Az alkalmazás célja, hogy segítsen az embereknek biztonságosan tárolni és kezelni a jelszavaikat, valamint más fontos online azonosítóikat.

A 1Password eredetileg a macOS platformra készült, és az AgileBits az Apple operációs rendszerre helyezte a hangsúlyt. Az alkalmazás azonban népszerűsége növekedésével és a felhasználók igényeinek kielégítésével együtt Windows-változatot is kínál. Ez azt jelenti, hogy a 1Password elérhető mind macOS, mind pedig Windows operációs rendszerekre.

Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan tároljanak és generáljanak erős jelszavakat, majd ezeket a jelszavakat titkosított formában tárolja egy felhőalapú adatbázisban. A 1Password biztonságos módon integrálódik a böngészőkhöz, így egyszerűen kitölti a felhasználók számára a felhasználóneveket és jelszavakat, amikor bejelentkeznek az online fiókokba.

Az alkalmazás további funkciókat is kínál, például lehetőséget ad a különböző adatok, például hitelkártya-információk vagy személyes jegyzetek tárolására is. Emellett a 1Password a többplatformos támogatásnak köszönhetően szinkronizálja az adatokat a különböző eszközök között, így a felhasználók mindig hozzáférhetnek jelszavaikhoz és azonosítóikhoz azokon a eszközökön, amelyeken telepítették az alkalmazást.

Fontos megemlíteni, hogy a 1Password egy fizetős szolgáltatás, amely előfizetést kínál. Az AgileBits különböző csomagokat kínál az egyéni felhasználók és a családok számára, valamint vállalati megoldásokat is nyújt.

Jelszómenedzser – KeePassXC

A KeePassXC az egyik legjobb ingyenes és nyílt forráskódú jelszókezelő alkalmazás, amelyet a KeePass Password Safe néven is ismerhetünk. Eredetileg a Windows platformra készült, de elérhető verziók számos más operációs rendszerre is, például macOS, Linux, Android és iOS.

A KeePass egy olyan adatbázis alapú megoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tároljanak és biztonságosan kezeljenek jelszavakat és más fontos online azonosítókat. Az alkalmazás a jelszavakat erős titkosítással védi, és egyetlen „fő jelszó” használatával érhető el a jelszóadatbázis. Ez a fő jelszó az egyetlen, amit meg kell jegyezni, és az összes többi jelszóval való hozzáféréshez szükséges.

A KeePass bővíthető is különböző pluginek segítségével, amelyek extra funkciókat és integrációkat nyújtanak. Például léteznek olyan pluginok, amelyek lehetővé teszik a böngészőkhöz való integrációt, így a jelszavak automatikusan kitölthetők az online fiókokba való bejelentkezéskor.

A KeePass elterjedt és népszerű jelszókezelő alkalmazás, különösen azok között, akik a nyílt forráskódú megoldásokat részesítik előnyben, illetve akik nagyobb kontrollt szeretnének gyakorolni jelszavaik felett. Az alkalmazásnak egyszerű felhasználói felülete van, és sok konfigurálható beállítással rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testre szabják az alkalmazást az egyéni igényeik szerint.

 A többi (felhő)szolgáltatással ellentétben a nyílt forráskódú projekt helyben tárolja az adatbázist – így a szinkronizálást nekünk kell megoldanunk. Bár a KeePassXC ingyenes, mégis mindent tud, amit egy jó jelszókezelőnek tudnia kell, az időalapú egyszer használatos jelszavak integrálásától kezdve a könnyen használható jelszógenerátorig, amely kiszámítja a jelszó erősségét is.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom