Bármennyire is kényelmes a jelszó nélküli bejelentkezés, jelenleg még nélkülözhetetlenek a jelszavak, azonban a jelszókezelés internet nélkül sokak számára nagyobb biztonságot jelent. Bár kétség sem férhet hozzá, hogy egy olyan jelszókezelő, amely az adatokat a felhőn keresztül szinkronizálja más eszközeinkkel, nagyon kényelmes. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az ilyen jellegű adatbázisok a hekkerek számára is nagyon értékesek, ezért a jelszókezelők fokozott támadásnak lehetnek kitéve. Érthető módon néhány felhasználó éppen ezért ódzkodik attól, hogy az adatokat a felhőben tárolja vagy szinkronizálja.

Jelszókezelés internet nélkül

Napjainkra ugyan az olyan modern biztonsági koncepciók, mint a 2FA és a jelszó nélküli bejelentkezés egyre elterjedtebbek. Azonban a jelszavak még egy ideig biztosan velünk maradnak. Mivel senki sem képes, több, mint egymaroknyi valóban erős és biztonságos jelszót megjegyezni, ezért egyre inkább mindenkinek javasolt egy jelszókezelő használata. Ilyen lehet például a KeePass, ami azok számára is tökéletes megoldást jelent, akik nem szeretnék felhő alapon tárolni az adataikat. A nyílt forráskódú szoftver alapvetően egy titkosított adatbázis, amely biztonságban tartja a hozzáférési adatokat. A belépési jelszógenerátorával pedig biztonságos és erős jelszavakat hozhatunk létre minden szolgáltatáshoz, amelyeket szinte lehetetlen feltörni.

Helyi adattárolás

Az alkalmazás nyílt forráskódú, a jelszavakat pedig egy a helyi számítógépen lévő, titkosított adatbázisban tárolja. Ebből adódik, hogy a Windows alatt használt KeePassXC-vel csak a Windowsban tudjuk megkönnyíteni a belépési adatokat. Telefonra vagy más eszközre csak kézzel tudjuk felvinni őket.

Nagy funkcióválaszték

A KeePassXC tudása alapján a legjobbak között van, annak ellenére is, hogy használata teljesen ingyenes. A böngészőbe beépülő bővítményekhez képest számos előnnyel rendelkezik. Az aktuális verzió pedig már a Windows és a MacOS alatt is támogatja a biometrikus azonosítókat (pl. Windows Hello és TouchID).

Könnyű szinkronizáció

Ha okostelefonra is szeretnénk áttölteni a tárolt jelszavakat, akkor arra manuális, de kényelmes megoldás is kínálkozik. Ez pedig az, hogy az információkat általunk kiválasztott felhőtárhelyen küldjük el a másik eszköznek – Syncthinggel akár felhő nélkül is. 

Gyakran hallani, hogy a biztonságos jelszó értelmetlen és tele van speciális karakterekkel. A gyakorlatban a jó jelszó az, amit nem mi találunk ki, hanem a jelszógenerátor. Az erős jelszó önmagában még nem garancia semmire, ezért ahol csak lehetséges érdemes a kétlépcsős azonosítás funkciót bekapcsolni.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom