Arról sokszor hallani, hogy mennyire fontosak az erős és biztonságos jelszavak, de a jelszavak szinkronizálása két eszköz között pontosan ugyanilyen fontos tud lenni. Ugyanis tudjuk, hogy a jelszavak használatára vonatkozóan számos stratégia és iránymutatás létezik, mégsem elég biztonságosak sok felhasználó esetében. Az erős jelszavak memorizálásának megkönnyítésére sokféle jelszókezelő között választhatunk, melyek alkalmazásával sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk eszközeinket, fiókjainkat. De hogyan tudjuk egyik eszközről a másikra is átvinni és használni ezeket?

Jelszavak szinkronizálása két eszköz között

A KeePassXC tökéletes belépő a jelszavak világába. De ha egyszer a Windowsban már mindent szépen beállítottunk, felmerülhet az igény, hogy más eszközökön is elérjük jelszavainkat. A legfontosabb az okostelefon, de táblagépen, notebookon vagy akár egy másik PC-n is szükség lehet rájuk. A KeePassXC esetében több lehetőségünk is van a szinkronizálásra. Melyek ezek?

Felhő

Az egyik opció, hogy a KeePass jelszóadatbázisát a felhőn keresztül szinkronizáljuk. Mivel az adatbázis titkosított, tetszőleges online tárhely bevethető erre a célra, legyen szó a Dropboxról, OneDrive-ról vagy Google Drive-ról. A legjobb megoldás, ha telepítjük a klienst a PC-re, és a megfelelő alkalmazásokat a többi platformra is, majd a jelszóadatbázist egyszerűen feltöltjük a felhőtárhely könyvtárába. Ha maximális biztonságra vágyunk, használhatunk végpontok közötti titkosítást. Erre bevethető a Boxcryptor vagy a Tresorit – az utóbbi ingyenes (Basic) változata 3 GB tárhelyet kínál – ami bőven elegendő.

Szinkronizációs eszköz

A felhő kényelmes, de nem mindenki bízik az online tárhelyekben. Ha nem akarjuk az internetre bízni adatbázisunkat, használhatunk valamilyen szinkronizációs alkalmazást, például a SyncThinget. Ezt be kell állítani a PC-n, az okostelefonon és a többi készüléken. Utána mindig automatikusan elvégzi az adatbázis frissítését.

NAS

Ha rendelkezünk hálózati merevlemezzel, akkor ezen is létrehozhatunk egy bárhonnan elérhető tárolóhelyet a jelszókezelő adatbázisnak. Helyi hálózaton a legjobb egy SMB-megosztás, interneten át viszont privát felhővel lesz a legkényelmesebb a munka.

Érdemes tehát mindenképp valami egyedi jelszókezelőt alkalmazni az egyedi és erős jelszavaink védelme és megőrzése érdekében. Ehhez pedig kinek-kinek a saját egyedi ízlése szerinti legmegfelelőbbet megkeresni. 

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom