Napjainkban már nemcsak a PC-ken fontos a biztonság, a jelszavak kezelése mobilon és böngészőben is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Azonban jogos a kérdés, hogy miért vásárolna bárki jelszókezelőt, ha a mobil operációs rendszerek, illetve a böngészők eleve tartalmazzák ezt a funkciót. Hát azért, mert ezek az integrált megoldások elég sok hiányosággal küzdenek! De az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi években ezek, valamint az ingyenes programok is szépen kikerekedtek.

Jelszavak kezelése mobilon és böngészőben

Böngészők

Érdemes tudni, hogy minden böngészőben van lehetőség a begépelt jelszavak tárolására. Valamint arra is, hogy a belépési adatokat egy későbbi látogatásnál a böngésző magától kitöltse. Azonban a tudomány a legtöbbször itt megáll. Szinkronizációs lehetőség például csak saját termékek között van (például az asztali Edge csak a mobil Edge-gel tud adatokat cserélni). Az olyan extrák pedig, mint a vészhelyzeti elérés vagy a jelszavak megosztása, hiányzik. A jelszavak továbbá csak és kizárólag a böngészőben érhetők el.

Android

Az előre telepített Chrome alkalmazás tartalmazza az Android jelszókezelőjét. Ez azonban tudás, kényelem és biztonság szempontjából sem jelent túl acélos megoldást. Hiányoznak továbbá az olyan fontos és hasznos funkciók, mint a jelszógenerálás.

iOS

Aki az Apple-re bízza a jelszavak kezelését, az teljes mértékben az almás vállalat ökoszisztémájára támaszkodik. Hiszen az adatok szinkronizálása csak az iCloudon keresztül működik megfelelően. Ha nem Apple terméket használunk, akkor a tudomány megáll.

Bármennyire is kényelmes a jelszó nélküli bejelentkezés, jelenleg még nélkülözhetetlenek a jelszavak, melynél sokat segít, ha a jelszókészítés szabályai számunkra is ismertek. Mára már a legtöbb online szolgáltatás esetében – mint például az Amazon, Ebay, Dropbox, Google és legtöbb netbank vagy fizetési megoldás – szükséges kétfaktoros hitelesítést (2FA) használnunk a nagyobb biztonság érdekében.

Érdemes jelszókezelővel védeni a különböző fiókjainkat, ugyanis az adatlopások több százezer vagy millió felhasználót is érintenek. A kiszivárgott vagy ellopott adatbázisokkal pedig számos magánfelhasználó hozzáférési adatai kerülnek kiberbűnözők kezébe.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom