Legyünk bármilyen óvatosak is, sajnos előfordul, hogy rossz helyre kattintunk, de vajon mik lehetnek a jelek, hogy kártevő van a PC-n? Vírus sajnos számos módon férkőzhet az eszközeinkre, legyen az számítógép, tablet vagy akár mobiltelefon.

Jó esetben segít persze a vírusírtó, és ártalmatlanítja is a kártevőt, de ha esetleg mégis sikerül kicseleznie a rendszert, akkor sajnos szabadon garázdálkodhat a számítógépen.

Jelek, hogy kártevő van a PC-n

Megmutatjuk, mik azok a tipikus jelek, amelyek alapján könnyen felismerhető, ha valamilyen kártevő bújik meg a PC-n.

Lassú a számítógép

Ha lassú a számítógép azt természetesen nem csak vírus okozhatja. Azonban, ha hirtelen és látszólag minden ok nélkül válik lassúvá, akkor már érdemes gyanakodni. Ha nem csináltunk semmit, akkor jó eséllyel egy vírus tevékenykedik a gépen. A PC erőforrásait ugyanis néhány kártevőtípus igen intenzíven használja. Ilyen például egy zsarolóvírus, vagy egy olyan kártevő, amely titokban kriptopénz bányászatra használja a processzorunkat.

Hirdetés

Napjainkban már bevett szokás, hogy az internetes weboldalak, valamint egyes, ingyen használható szoftverek hirdetéseket mutatnak. Ha azonban a reklámok túlzott mértéket öltenek, akkor minden esély megvan arra, hogy vírus van a gépen.

A reklámok megjelenítését segítő alkalmazásoknak két fajtája van:

  • az első típusba tartoznak azok a szoftverek, amik nem okoznak kárt, valódi értékes szolgáltatást végeznek
  • a második csoportba tartozók ugyanakkor nemcsak bosszantóak, mert ömlesztik a kéretlen hirdetéseket, hanem vagy saját maguk tartalmaznak kártékony modult, vagy olyan szoftver letöltését ajánlják, amely további vírust, vírusokat tartalmaznak

Felugró ablakok

A hirdetések speciálisabb, agresszív változata, amikor a hirdetés nem a programok ablakában, vagy az általunk éppen meglátogatott weboldalon jelenik meg, hanem egy felugró ablakban. A hekkerek előszeretettel használják ezt a módszert arra, hogy vírust juttassanak a felhasználók számítógépére.

A felugró ablakban az üzenet jellemzően arra figyelmeztet, hogy vírusos a gép és rögtön a megoldást is felajánlja egy letölthető vírus képében. A gépnek persze semmi baja, de lesz, ha a linkre rákattintunk. Mert a vírusírtó helyett pont egy vírust töltünk le a PC-re. A cél az, hogy az így letöltött vírus valahogyan megszerezze a fizetéshez használt banki azonosítókat.

Böngészőeszköztár

Jellemzően minden böngésző tudása bővíthető különböző modulokkal, illetve különféle eszköztárakkal. Ha olyan modul vagy eszköztár jelenik meg Chrome-ban, Firefoxban vagy Edge-ben, amelynek telepítésére nem emlékszünk, akkor érdemes egy vírustesztet lefuttatni. Tekintve, hogy a böngészőt alapvetően megbízhatónak tartjuk, egy vírusos modell nagy problémákat tud okozni. Ugyanis könnyen ellophatja a személyes adatokat vagy ellenőrizheti, hogy merre járunk, amikor online vagyunk. Ráadásul vírusos weboldalakra mutató könyvjelzőket is elhelyezhetnek vagy módosíthatják a keresőmotort, de akár a meglátogatott weboldalakat is.

Titkosított fájlok és mappák

A vírusoknak van egy olyan típusa, amit lehetetlen nem észrevenni, ez pedig a ransomware. A jelenléte már onnan felismerhető, ha fontos dokumentumokat, mappákat egyik napról a másikra nem tudunk megnyitni. Ennek a kártevőnek a sajátossága, hogy nem is akar észrevétlen maradni. Ugyanis, ha titkosította a gépen lévő adatokat, ő maga jelez a gép tulajdonosának arról, hogy megfertőzte a gépet. Mindezt azért, mert készítője váltságdíjat szeretne kapni cserébe azért, hogy a felhasználó az adatok dekódolásához szükséges kulcsot megkapja.

Megváltozott böngészőviselkedés

A böngészőbe beépülő modulok is lehetnek veszélyesek, mert megváltoztathatják a böngésző kezdőlapját vagy a keresési beállításokat. Ezt azonban normál vírusok is megtehetik.  Amennyiben a böngésző kezdőlapját mi magunk nem változtattuk meg, és a keresőt sem cseréltük le, de ezek megváltoztak, akkor az ismét jelzés arra, hogy vírus garázdálkodik a gépünkön. Kivételt képez ez alól, ha a böngésző frissült. Azonban, ha valóban vírus okozza, annak az a célja, hogy preparált weblapra vezesse a felhasználót.

Online fiókok

Ha egyik pillanatról a másikra nem működik az online felhasználói fiókunk annak ellenére, hogy mindent jól írtunk be, akkor valószínűleg megfertőződött a gépünk. Főleg, ha az adott szolgáltatás mobil alkalmazása is kidob minket. Ebben az esetben a csalók megszerezték és megváltoztatták a belépési adatainkat.

Rendszerösszeomlás

Nem biztos, hogy vírus okozza, de viszonylag könnyen kizárható, ha más probléma áll a háttérben. Hardverhiba esetén a tápegységet és a memóriát mindenképpen érdemes tesztelni, ellenőrizni. Azonban, ha semmi ilyen jellegű problémát nem találunk és a rendszer mégis lefagy, összeomlik, szintén kártevő jelenlétére kell gyanakodni.

Ismeretlen e-mailek

Még mindig az egyik leggyakoribb vírus fertőzési útvonal az e-maileken keresztül történik. Ez pedig azért lehetséges, mert az ismerőseink gondolkodás nélkül megnyitják a levelet, ha látják, hogy az tőlünk érkezett. A jó hír azonban, hogy ha egy vírus a nevünkben küld levelet, annak van nyoma. Ha a levelezőben az elküldött levelek között gyanús levelek is vannak, amiket mi biztosan nem küldtünk, akkor ez is jel a vírus jelenlétére.

Programikon az asztalon

Ha ismeretlen programikon jelenik meg az asztalon, azt mindig nagyon óvatosan kell kezelni. Mivel ezek a szoftverek jellemzően nem fertőzöttek, így a gépen található védelmi szoftverek sem fognak jelezni. A gond a kattintásnál kezdődik! Ilyenkor tudja ugyanis a vírust letölteni, sokszor úgy álcázva a folyamatot, hogy azt gondoljuk valójában hasznos dolog történik.

Megugró internetes forgalom

Ha mindenféle valós ok nélkül ugrik meg a letöltött- vagy feltöltött adatok mennyisége, akkor szintén gyanakodhatunk kártevőre. Ugyanis az adatok kigyűjtése vagy a túlterheléses támadás stb. mind nagy mennyiségű internetes forgalmat generál. Erre utalhat az is, ha lassan töltenek be a weboldalak, vagy például akadozik a Netflix.

Elfoglalt merevlemez

A HDD lefoglalása főleg zsarolóvírusok esetében történik, de más kártevők esetében is előfordulhat. A tünete a szokásosnál lassabb számítógép és folyamatosan világító HDD LED mellett.

Kikapcsolt tűzfal/vírusírtó

A vírusok elsődleges ellensége a vírusírtó és a tűzfal. Éppen ezért a vírusok első dolga, miután megfertőzte a PC-t, hogy a védelmi szoftvereket kikapcsolja. Ezért, ha ezeket nem mi magunk kapcsoltuk ki, akkor ismét csak gyanakodnunk kell, hogy vírus van a gépünkön. (Legkönnyebben a megváltozott tálcaikonról ismerhetjük fel a jelenlétét).

A Windows bizonyos funkciói nem működnek

A Windows rendszer-visszaállítás vagy biztonsági mentés funkciói is segíthetnek a vírusok elleni harcban. Ugyanis ezek lehetőséget adnak arra, hogy egy korábbi – a vírusfertőzés előtti – állapothoz visszatérjünk. Azonban a Feladatkezelő, a Registry-szerkesztő, a Csoportházirend-szerkesztő és a Vezérlőpult is hasznos eszköz a harcban. Így a kártevők ezeket a funkciókat is megpróbálhatják letiltani.

Fertőzött külső meghajtó

Ha kiderül, hogy egy külső merevlemez vagy egy UBS-stick vírusos, akkor jó eséllyel minden olyan gép, amelyhez csatlakoztattuk, szintén megfertőződött.

Érdemes tudni, hogy semmilyen vírusírtó nem nyújt 100%-os védelmet. Így könnyen előfordulhat, hogy olyan vírus fertőzi meg a gépet, ami átcsúszott a rostán. Ha biztosra szeretnénk menni, egy második vírusírtót is telepíthetünk, amivel szintén ellenőrizhetjük a számítógépet. A legjobb megoldás az, ha nem is a saját Windowst indítjuk el, hanem valamilyen külső adathordozóról működő garantáltan vírusmentes rendszert használhatunk erre a célra.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom