Mi az a homokozó az IT-ban és mikor vehetjük hasznát? A homokozó – vagy más néven Sandbox – a programok elkülönített futtatására szolgáló biztonsági mechanizmus. A Microsoft is kifejlesztett egy homokozót a Windows 10-hez, amivel biztonságosan tesztelhetünk programokat, elsősorban a Windows Pro alatt.

Homokozó az IT-ban

Az új programok telepítése mindig valamennyi kockázattal jár Windows alapú rendszereken. A vírustámadáson kívül is sok egyéb probléma adódhat. A legrosszabb esetben, akár teljesen használhatatlanná is válhat a rendszer. Ezért sokkal biztonságosabb az új szoftvert először egy virtuális gépen (VM) telepíteni és ott tesztelni.

Azonban egy VM egy teljes virtuális számítógép, így elég komoly rendszererőforrásokat igényel – és néha még úgy is elég lassú lehet. Sokkal gyorsabb és kényelmesebb megoldás, ha egy homokozót használunk. Erre használható a Sandboxie program, de akár a Microsoft saját változata is. Ez utóbbit a Windows 10-be már be is építették.

Homokozó az IT-ban

Homokozó az IT-ban Windows 10-en

Ha a Windows 10-nek legalább az 1903-as verzióját használjuk, azonnal és ingyen telepíthetjük a homokozót.

Aktiválás

Indítsuk el a Vezérlőpultot, majd a Kategórianézetben a Programok kategória, a Programok és szolgáltatások eleme alatt kattintsunk a „Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása” sorra. Az új ablakban tegyünk egy pipát a „Windows Tesztkörnyezet” elé, erősítsük ezt meg az OK gombbal, majd a szükséges újraindítással fejezzük be a telepítést.

A homokozó első megnyitása

A Start menübe írjuk be a Sandbox kifejezést. Kattintsunk a megjelenő „Windows Sandbox” találatra és hagyjuk jóvá a futtatását a Felhasználói fiókok felügyeletnél is. Az első indítás még hosszabb időt vehet igénybe, mivel a program ekkor rendezi alapbeállításait.

Fájlok másolása a homokozóba

A letöltött fájlok homokozóba másolásához nyissuk meg a Windows Intézőjét. Válasszuk ki a fájlt, majd egyszerűen csak a Ctrl+C billentyűkombinációval másoljuk a vágólapra. Ezek után váltsunk át a homokozó ablakára és illesszük be a Ctrl+V-vel.

Fájlok letöltése az internetről

Alternatív megoldásként használhatjuk a homokozóba beépített Egde böngészőt is a fájlok letöltésére. Ennek menete tökéletesen megegyezik a fő rendszerben való letöltéssel. Nyissuk meg a böngészőt, látogassunk el a weboldalra, indítsuk el a letöltést. A fájl azonban a homokozóban marad és annak bezárásakor törlődik. Ezek után futtathatjuk a programot vagy annak telepítőjét.

Munkamenet befejezése

Ha végeztünk a teszteléssel, egyszerűen bezárhatjuk a homokozót a jobb felső sarokban lévő x-re kattintva. Ezzel minden abban végrehajtott változás is nyom nélkül törlődik a számítógépünkről. A következő alkalommal megnyitva a Sandboxot, annak teljesen friss állapota fogad majd bennünket.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom