Mivel elektromos eszközeinket gyakran vesszük kézbe, azoknak tisztának és lehetőleg fertőtlenítettnek kell lenniük, de mégis hogyan takarítsuk eszközeinket?

Egyáltalán miért fontos, hogy tisztán tartsuk eszközeinket?

Számos tanulmány kellemetlen végkövetkeztetése, hogy a billentyűzeteken, egereken és telefonokon több baktérium és más kórokozó lehet, mint egy WC-ülőkén. Ha ez önmagában nem elég ok a rendszeres tisztításra, a koronavírus megjelenése és terjedése miatt megnövekedett higiéniaigény már az lehet. Ahhoz ugyanis, hogy fertőtleníthessünk egy eszközt előbb megfelelően meg kell tisztítanunk. Vannak persze technikaibb érveink is a tisztításra: a por a számítógépekben rontja a hűtés hatékonyságát, nagyobb zajt, és végül akár instabilitást is okozhat. Végül, de nem utolsósorban a makacsabb szennyeződések, például a notebookok matricái után a csuklótámaszon maradt ragacs gusztustalan, látványra is, hát még érintésre – így folyamatosan zavarhatja a munkát.

A PC-s beviteli eszközök, laptopok és okostelefonok gyártói számára nem fontos szempont, hogy eszközeik könnyen és alaposan tisztíthatók legyenek. Mivel gyakran apró elemekből állnak össze, akadnak kis méretű nyílásaik és érzékeny felületeik. Belsejükben pedig az elektronika komolyan allergiás a nedvességre.

Akkor mégis hogyan takarítsuk eszközeinket?

Egy számítógép vagy noteszgép külsejét általában egyszerű feladat megtisztítani.

Ehhez érdemes azonban tudni, hogy:

  • milyen fertőtlenítőszert használjunk
  • hogyan használjuk hatékonyan
  • hogyan kerülhetjük el, hogy megsérüljön a fertőtlenítendő eszköz

A legalább korlátozottan vírusölő (limited virucidal activity) fertőtlenítőszerek ártalmatlanná teszik a vírusokat. Ezek általában 65-80% etanol- vagy propanol oldatból állnak. Az ilyen fertőtlenítőszereket az elektronikus eszközök műanyag és üvegfelületein is használhatjuk.

Hogyan takarítsuk eszközeinket

Azonban a kézfertőtlenítők vízelvonó hatású glicerint is tartalmazhatnak, valamint olyan illatanyagokat, amelyek nyomot hagyhatnak. Ezek az elemek nemkívánatosnak számítanak eszközeink számára.

A fertőtlenítőszeres, egyszer használatos törlőkendőket már ellátták a megfelelő oldattal a gyártás során. Mivel az alkohol nagyon gyorsan párolog, ne tartsuk túl sokáig nyitva a csomagolásukat. A fertőtlenítőszereknek nagyjából egy percre van szükségük, hogy hassanak. Mobiljainkkal ezt érdemes minden alkalommal elvégezni, ha hazaértünk és már megmostuk a kezünket. A készülék belsejébe nem kerülhet fertőtlenítőszer. Szerencsére már sok okostelefon valamilyen mértékben vízálló. Noteszgépek esetén használjunk csupán enyhén benedvesített ruhaanyagot.

PC-k belső tisztítása

A ház belsejében megült port, ami eldugíthatja a ventilátorok légzőnyílásait vagy éppen a léghűtők hűtőbordáinak lamelláit, szintén komolyabb szaktudás és ügyesség nélkül eltávolíthatjuk, különösen normál méretű asztali PC-k esetében.

Az oldallap általában gyorsan leszerelhető, klasszikus modelleknél csak lazítsuk ki a hátoldalon azokat a csavarokat, amik tartják (többnyire alul és felül, az alaplapi kimenetek mellett), majd húzzuk egy kicsit hátra az oldallapot, hogy a rögzítőkapcsok sérülése nélkül oldalirányban leemelhessük. Ezután letörölhetjük a poros felületeket egy száraz mikroszálas törlőkendővel.

Használhatunk porszívót is: főként kisebb, asztali változatot, de ha a szívóteljesítménye csökkenthető, akár hagyományos modelleket is. Mivel utóbbi esetben nem tudjuk egykönnyen visszaszerezni a véletlen beszippantott apró elemeket, jobb, ha egy vékony szövetet tartunk a szívófej elé, amin fennakadhatnak.

A számítógép működésének szempontjából a legfontosabb portalanítandó elem a processzor (https://wiki.prog.hu/wiki/Processzor) hűtő. Ebben könnyen felgyűlhet a por a ventilátorlapátok, valamint a hűtőborda lamellái között. Ehhez először fogjuk le a ventilátort, vagy rögzítsük egy ragasztószalaggal, hogy ne foroghasson. Ezután porszívóval tisztítsuk meg a ventilátoron keresztül, és a hűtőborda oldaláról is kiszívva az apró résekben maradt port. A különösen makacs porcsomókat érdemes akár csipesszel eltávolítani.

Laptopok

Hogyan takarítsuk eszközeinket

Mobil számítógépek esetében nem feltétlenül lehet a külső alapján megállapítani, hogy mennyi por rakódott le a készülék belsejében. Elég egyértelmű jel azonban, ha a hűtőventilátor állandóan és jól hallhatóan dolgozik normál üzemben is. Vagy a legkisebb terheléstől pedig azonnal idegesítő zajszintre pörög fel. Bár a legtöbb felhasználó tart attól, hogy belenyúljon noteszgépébe, a modern változatok többségében nem nehéz a külső (alsó) héjat eltávolítani, legalábbis a hagyományos modelleknél. Azonban ez kevésbé általános művelet, igy a legjobb rákeresni a YouTube-on a modell nevére és az „open” vagy „disassembly” kifejezésre, hogy kiderüljön, hogy hozzáférhető-e egyáltalán a noteszgép hűtése.

Amennyiben igen, akkor azt az asztali gépekéhez hasonló módon tisztíthatjuk meg. Porszívóval is pormentesíthetjük (miközben lefogjuk a ventilátort), a ragaszkodóbb csomókat pedig csipesszel szedhetjük ki. Amennyiben az alaplapot is el kell távolítani ahhoz, hogy a hűtéshez jussunk, az már csak gyakorlottabb felhasználóknak javasolt. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk, inkább bízzuk a tisztítást erre szakosodott szervizre.

Billentyűzet, egér egyéb kiegészítők

Főként a billentyűzet és egerek azok, amelyeket folyamatosan kiteszünk a szennyeződésnek. Por, bőrdarabkák, és persze mindenféle morzsa kerülhet a billentyűk közé, vagy tapadhat a felületekhez. Miközben ezeknek az eszközöknek különösen tisztának kellene lenniük a rengeteg használat miatt, legtöbbjüket kimondottan nehéz megtisztítani. A billentyűzeteket például fejre fordíthatjuk, amitől, különösen pár kisebb paskolás és rázás után ijesztő adag portól és szennyeződéstől szabadulhatnak meg. Ezután megtisztíthatjuk a billentyűzeteket egy mikroszálas kendővel, amit megnedvesíthetünk egy kis ablaktisztítóval.

Némelyik billentyűzeten (főként a hagyományos modelleken, amik nem túl laposak) ki is emelhetjük a billentyűket. Először próbálkozzunk óvatosan, és kevésbé fontos billentyű (például Scroll Lock) kiemelésével és visszahelyezésével például egy lejárt hitelkártya segítségével. Ha mindkét művelet sikerrel járt, készítsünk egy fényképet a billentyűzetről, majd szedjük ki az összes billentyűt. Áztassuk őket mosogatószeres folyadékba néhány órára, majd súroljuk és öblítsük le őket folyóvízben, és rakjuk mindet egy bolyhos törülközőbe megszáradni. Eközben a billentyűzet vázát tisztítsuk meg egy enyhén nedves mikroszálas kendővel. A mobilunkkal készült fénykép a billentyűk megfelelő visszahelyezésében fog segíteni

A noteszgépek és különösen okostelefonok csatlakozóiba befészkelheti magát néhány porcica. Ha csipesszel próbáljuk őket levadászni, sokszor csak mélyebbre préseljük a koszt, és még a csatlakozásban is kárt tehetünk. Jobb, ha inkább egy fogpiszkálót szúrunk be a labdacs mellett, és oldalról próbáljuk meg óvatosan kiemelni.

Hogyan takarítsuk eszközeinket

Hogyan takarítsuk eszközeinket? – Óvatosan a műanyag felületekkel és kijelzőkkel

A mikroszálas kendők univerzális fegyverek a szennyeződés ellen, akár szárazon, akár némi ablaktiszító folyadékkal. A perem nélküli kendők csökkentik a karcolódás kockázatát és beszerezhetők a legtöbb tisztítószerboltban vagy akár autóalkatrész-kereskedésben (belső tisztításhoz). A matt műanyag felületek általában keményebben súrolhatók, de ezt nem árt tesztelni egy jelentéktelenebb pontjukon. A matrica- ragacs eltávolítására az ilyen strapabíróbb felületekről például sütőpor és étolaj keverékével lepolírozhatjuk a makacs ragasztó foltot. De ezzel kizárólag karcolásnak ellenálló felületen próbálkozzunk!!!

A fényes, lakkozott felületek és kijelzők esetében óvatosnak kell lennünk. Mindkettő könnyen szerezhet mikrokarcolásokat, a kijelzőkben akár komoly kárt is tehet a rossz tisztítószer. Mindkét esetben elsőként egy nyeles portörlővel töröljük le a port, ami a karcolódást okozhatná. Ezután az lenyomatokat és foltokat távolítsuk el egy puha, tiszta mikroszálas kendővel. Bár tapasztalatok azt mutatják, hogy ablaktisztító folyadék is jól beválik a feladatra, de a drága eszközök és kijelzők védelméért érdemesebb speciálisan erre készült kijelzőtisztítót használni.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom