Amikor beköszönt a tél sokunkban felmerül a kérdés: hogyan spóroljunk okosan a téli időszakban? A hideg idő, a rövid nappalok és a kevés napsütés ugyanis könnyen az egekbe löki a rezsiköltségeket. Nemcsak a fűtés, hanem az áram is többe kerül a téli hónapokban. Megmutatjuk, hogyan lehet spórolni egy okosotthonrendszer segítségével.

Hogyan spóroljunk okosan a téli időszakban?

Amint a külső hőmérséklet csökken, sokak kezdenek félni attól, hogy a rezsiköltségek növekedésnek indulnak. És ez nem is ok nélküli félelem. Minél hidegebb a tél, annál többet vagyunk otthon, és annál többet, valamint annál drágábban kell fűteni a lakást. A többletköltséget nem lehet elkerülni, de szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan okosmegoldások, amelyekkel a kiadások kordában tarthatók. Sőt adott esetben akár még csökkenthetők is. Mindezt ráadásul úgy, hogy cserébe a kényelemből és a komfortérzetből semennyit sem kell feladnunk.

Okostermékek a háztartásban

Számos okostermék telepítése ugyanis nem különösen bonyolult. A termosztátszelepeknél például a klasszikus, forgatható verziót okosváltozatra cserélni mindössze pillanatok kérdése. A régit eltávolítani és az újat felhelyezni tényleg nem egy nagy dolog, és még extra szerszámra sincsen szükség. Mindössze egy nagy méretű villáskulcsot kell keresni. Ezekben a szelepekben egy elektromos motor található, amely a beállítások függvényében nyitja vagy zárja az utat a radiátorba folyó forró víz előtt. Ezáltal pedig a szobában mindig az optimális hőmérsékletet tartja fent.

Egy ilyen rendszerrel pillanatok alatt beállítható például, hogy a nagy szobában vagy a konyhában éjszaka alacsonyabb legyen a hőmérséklet. De akár a radiátorok teljesen ki is kapcsolhatók. A rendszert nyitásérzékelőkkel kiegészítve kikapcsolható a fűtés, ha az ajtó vagy az ablak nyitva van. Nem gond továbbá az sem, ha a vártnál előbb megyünk haza. Ugyanis útközben távolról is módosíthatjuk a beállításokat, így már meleg lakás várja, hogy megérkezzünk.

Okos ablakkezelés

Jól meghatározott beállításokkal a fűtési költségek akár 30 %-kal is csökkenthetők. Persze az okoskütyük felszerelése nem az egyetlen módszer, amivel élhetünk.

A ház szigetelése például szintén nagyon fontos és rengeteg előnnyel is jár. Azonban a szigetelés bekerülési költsége nagyon magas. Ezért nem mindenki engedheti meg magának az általa nyújtott előnyöket.

Hasonló a helyzet az ablakcserével is. Ám az ablakoknál, főleg, ha régiek, vannak azért olcsóbb trükkök is. Az ablak és a keret közötti rése. Például utólag beépíthető szigeteléssel akadályozható meg, hogy a meleg levegő kiszökjön a lakásból. Valamennyit segíthetnek az árnyékolók is, amelyekből szintén létezik motoros verzió – akár akkumulátoros is, így még kábelre sincsen szükség ahhoz, hogy telepíthessük és használhassuk őket. Az elektromos változatokat időzíteni lehet, így este például automatikusan záródhatnak, megelőzve ezzel azt, hogy a lakás az ablakoknál gyorsan veszítsen hőt. Reggel pedig amikor a nap felkel, a rolók automatikusan felhúzódnak, hogy a napsugarak végezhessék dolgukat, és melegíthessék a lakást.

Az elektromos fogyasztók kordában tartása

A fűtést nemcsak akkor lehet optimalizálni, ha gázkazánnal működik, hanem akkor is, ha elektromos fűtőtestek (is) vannak a lakásban. Sőt, ezeknél talán még egyszerűbb is a folyamat, hiszen a legtöbb termék alapból csak egy vagy két kapcsolót tartalmaz. Ha benyomjuk ezt, akkor a fűtés elindul, ha kikapcsoljuk, akkor pedig megáll. Egy ilyen fűtő eszköz (legyen az olajradiátor, infrapanel vagy ventilátor) egy okoskonnektorral pár ezer forintból felokosítható. Innentől kezdve pedig telefonon keresztül vezérelhető, az időzítőfunkció segítségével pedig automatizálható.

Néhány okoskonnektor hőmérőt is tartalmaz, ezekkel a vezérlést a hőmérséklet alapján is tudjuk szabályozni. Az okoskonnektor azért is nagy segítség, mert – modelltől függően – a fogyasztási adatokat is megnézhetjük. Így pedig nem lesz meglepetés a hónap végén, hogy miért akkora a villanyszámla, amekkora.

A fogyasztásmérő funkció azért is hasznos, mert megmutatja azt is, ha egy elektromos fűtőtest sokat fogyaszt. Ilyenkor azonban sajnos nincs mit tenni, az egyetlen megoldás az, ha korszerűbb példányra cseréljük a meglévő eszközt. Egyébként, ha korszerűsítésben amúgy is gondolkodunk, akkor nem kell feltétlenül megállni az elektromos fűtésnél. Ugyanis a hűtő, a mosógép, a mosogatógép vagy akár a szárítógép esetében is igaz az, hogy egy új termék feleannyi energiával is beéri, mint akár csak egy hat-nyolc éves típus. Egy vezérelhető okoskonnektorral arra is lehetőségünk van, hogy egyes fogyasztókat éjszakára teljesen kikapcsoljunk (például tévé, router stb.).

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a lámpákról sem; a régebbi fényforrások LED-es égőre való kicserélése rendszerint pár hónap alatt, legfeljebb egy év alatt megtérül, ha nem okoségőkben, hanem klasszikus változatokban gondolkodunk.

További opciók

Egy okosotthonrendszerben az a szép, hogy bármire képes, ha megfelelően van kialakítva és leprogramozva. Semmi akadálya például annak, hogy a vezetékes termosztátot vezeték nélküli, okos példányra cseréljük, vagy hogy a padlófűtést úgy átalakítsuk, hogy az szintén kapcsolódjék az okosotthonrendszerhez. Persze ezek a munkálatok a legtöbbször már komolyabb átalakítással járnak, így célszerű őket akkorra ütemezni, amikor egyébként is lakásfelújítás van tervbe véve.

A körforgásba bevonható a hőszivattyú és a bojler is- ezek között a termékek között is vannak okoseszközök, de ha például a bojler alapból nem az, okoskapcsoló segítségével magunk is programozhatóvá tehetjük. Legalábbis a ki- és bekapcsolás erejéig. A komplett rendszerek ezen a téren mindenben előnyt élveznek. Bár drágábbak, de megbízhatóbbak, és távolról is vezérelhetők.

Az okosotthonok esetében – főleg, ha a lakás új építésű, és még nem készült el – érdemes elektromos redőnyökben is gondolkodni, amelyek extra hő- és hangszigetelést egyaránt biztosítanak. A redőnyöknél a vezérlés többféleképpen is okosítható. Az egyik verzió a klasszikus húzóka leváltása elektromos változatra, de lecserélhető a külső redőnytartó doboz is egy olyanra, amely vezérelhető. Utóbbi robusztusabb és megbízhatóbb megoldást jelent, de cserébe a telepítés nehezebb és körülményesebb. Mivel nemcsak a tápellátásról kell gondoskodni, hanem kapcsoló elhelyezéséről is, valamint arról is, hogy a redőny az okosotthonrendszerbe is integrálható legyen. Ha viszont rászánjuk magunkat a fejlesztésre, akkor érdemes olyan rendszerben gondolkodni, amely nemcsak a rádiós távirányítóval, hanem normál kapcsolóval is működtethető.

Fentiek igazak az okosvilágításrendszerekre is, ám ezeknél a bekerülési költség elég magas. Így itt érdemes úgy számolni, hogy a megtérülési idő mindenképpen hosszabb, akár 3-4 évben is mérhető. Viszont cserébe egy olyan rendszer tulajdonosai lehetünk, amely minden tekintetben programozható. Érdemes olyan okosotthon-megoldás kialakítására törekedni, amely egy központi egységen keresztül tudja az összes, a lakásban található eszközt irányítani. Hiszen így megoldható akár az is, hogy egyetlen gombnyomássas lekapcsoljon a villany, leereszkedjen a redőny és kikapcsoljon a fűtés, ha elmegyünk otthonról – és ennek ellenkezezője is, ha hazajöttünk.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom