Kik azok a hívatlan WLAN-felhasználók és mit tehetünk ellenük? Ők azok, akik úgy csatlakoznak a hálózathoz, hogy nincs erre felhatalmazásuk. Főleg akkor fordulhat elő, ha a biztonsági funkciókat nem megfelelően konfiguráltuk. Ilyen esetben ugyanis olyan felhasználók is csatlakozhatnak a WLAN-hálózatra, akiknek nem adtunk jogosultságot. Ők jó esetben csak ingyen netet keresnek. Megmutatjuk, hogyan lehet megszabadulni tőlük.

Megoldások a hívatlan WLAN-felhasználók ellen

1.       Wifirouterek

A wifirouterek általában meg tudják mutatni, hogy melyek azok az eszközök, amelyek éppen adott pillanatban is csatlakoznak. Továbbá azt is, hogy milyen eszközök azok, amik már legalább egyszer csatlakoztak. Ez MAC-cím-és eszközlistát jelent és egy remek kiindulási pontot. Nézzük végig a listát egyesével és minden eszközt azonosítsunk. Ha olyan eszközt is találunk a listán, amit nem ismerünk fel, azt tiltsuk le.

2.       Watcher telepítése

A Wireless Network Watcher ugyanezt a célt szolgálja, de némileg egyszerűbb használni. Ugyanis ez a Windows alól indítható. Néhány kattintás és máris láthatjuk a vezeték nélküli hálózathoz aktuálisan csatlakozó eszközök listáját.

3.       Hangjelzés

Egyes routereknél lehetőség van arra, hogy minden alkalommal, amikor új – addig nem ismert – eszköz csatlakozik a hálózathoz, akkor hangjelzést kapjunk.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom