Talán mindenki hallott vagy olvasott már róla, hogy milyen amikor valaki számítógépes állományait titkosítják, de vajon létezik-e hatékony védelem a zsarolóvírusok ellen?  A Ransomware, vagyis zsarolóvírus, ismertebb fajtái az Egregor, Doppelpaymer, Ryuk illetve terjesztő csapatai. Ezek a kártevők a számítógépen lévő adatokat titkosítják és csak váltságdíj ellenében ígérik be a feloldásukat.Ez abűnözői üzleti modell fejlődik és abszolút életképes. A hekkerek rosszindulatú programokat telepítenek és váltságdíjat követelnek, a pénz pedig gazdát cserél.

Napjaink egyik legveszélyesebb kártevői a zsarolóvírusok, melyek manapság már nemcsak titkosítják az adatokat, hanem előtte el is lopják azokat. Mindezt annak érdekében, hogy a személyes vagy bizalmas adatok közzétételével is fenyegessék az áldozatokat. Mindezzel még nagyobb nyomást gyakorolva rájuk, a váltságdíj kifizetése érdekében.

Hatékony védelem a zsarolóvírusok ellen

Szerencsére rengeteg olyan célszoftver létezik, amely hatékony védelmet tud nyújtani az ilyesfajta támadások ellen. A Windows 10 és 11 is rendelkezik beépített zsarolóvírusok elleni védelemmel. De a külön telepíthető alkalmazások, mint például az AntiRansomware, jellemzően sokkal kényelmesebben kezelhetők. Többek között azért, mert az összes kapcsolódó beállítást egy ablakban mutatják, nem kell a Windows menüjében keresgélve eljutni hozzájuk.

Védett mappák

Az AntiRansomware a bevált megoldást használja. A fontos mappákat – dokumentumok, zenék, képek, személyes mappa) védetté nyilvánítja és alapesetben csak a Windowsban lévő rendszerfolyamatoknak enged hozzáférést. Legalábbis írás szempontjából. Az adatokat olvasni természetesen minden alkalmazás tudja. De ha azt szeretnénk, hogy egy-egy szoftvernek (pl. a kedvenc képszerkesztőnknek) írási jogosultsága is legyen, akkor azt külön kell engedélyezni.

Természetesen az alapértelmezett mappák mellé tetszőlegesen újakat is felvehetünk. Ajánlott a személyes információkat külön meghajtón tárolni és annak teljes tartalmát védeni a zsarolóvírusok ellen.

Figyelmeztet

Az alkalmazás hasznos funkciója, hogy fenyegetettség észlelése esetén amellett, hogy megvédi a PC-t, képes arra is, hogy e-mail üzenetet küldjön az általunk megadott címre. Ez főleg azok számára hasznos, akik gyakran hagyják bekapcsolva a számítógépet. Olyankor is, amikor nem tartózkodnak otthon. Az AntiRansomware továbbá tippeket is ad, hogy ezzel is segítse a biztonságos számítógép használatot és csökkentse a zsarolóvírussal való fertőződés veszélyét.

Mindezek mellett pedig olyan Ransomware zsarolóvírusok is megjelentek, melyek nemcsak ellopják, de törlik is az adatokat. A szakértők jelen tudása szerint a megfertőzött számítógépekről ez a vírus csak a merevlemez teljes formázásával és a Windows teljes újra telepítésével tüntethető el.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom