Mit tehetsz még, ha gyenge a hálózatod? Ha gyenge a WI-FI és már mindent elkövettél, amit csak lehetséges, de még mindig elégedetlen vagy, akkor is van megoldás! A jó hír, hogy a következő WLAN lépcsőfok, a Wi-Fi 6E elsősorban a magánfelhasználóknak készül, és azt ígéri, hogy minden eddiginél jobbá teszi az otthoni hálózatokat egy új frekvenciatartomány bevezetésével.

Ugyanis egy modern háztartásban mára elengedhetetlen a WLAN hálózat, ahogy a mosógép és a tűzhely is. Ez alapvetően nem is baj. Azonban a sűrűn lakott városokban egyre nagyobb gondot jelent a rendelkezésre álló frekvenciatartomány szűkössége. Ugyanis ahogy növekszik a csatlakozó eszközök száma, úgy kell egyre szűkebb szeleteken osztozni. Az adatforgalmat veszélyeztető dugók kialakulását megelőzendő, a WLAN szabványokat folyamatosan fejlesztik. Hamarosan várható a következő lépcsőfok, mely a jelenlegi 802.11ax kiterjesztéseként, Wi-Fi 6E (E, mint Extended, azaz kiterjesztett) néven jelenhet meg. Ebben a már eddig is használatban lévő 2,4 és 5 GHz-es sávok mellé egy harmadik, 6 GHz-es tartományt vonnak be az adatátvitelbe.

ha gyenge a hálózatod

Ha gyenge a hálózatod – még több frekvencia

Volt olyan idő, amikor csak egyetlen frekvenciatartomány volt használható: sokáig a 2,4 GHz-es sávval gazdálkodhattunk. Ennek oka, hogy világszinten egyedül ez volt az ingyenesen használható. Ugyanis a ma egyre jobban terjedő 5 GHz-es tartomány csak 2002-ben vált elérhetővé. Az új frekvenciasáv megjelenése kisebbfajta forradalommal ért fel, mert lehetővé tette, hogy végre magunk mögött hagyjuk az egyre inkább zsúfolttá váló 2,4 GHz-es sávot. Ez még ma is megfontolandó, és ha tehetjük, költözzünk is át az 5 GHz-es tartományba. Azon belül is a 36-64 vagy 100-140 közötti csatornák valamelyikére. Már csak az a kérdés, hogy ez meddig jelent megoldást a WLAN-problémákra, sűrűn lakott területen ugyanis egyre inkább az a helyzet, hogy az 5 GHz-es rész is kezd megtelni.

Az Egyesült Államokban engedélyezték, hogy a WLAN hálózatok felfelé, a 6 GHz-es tartományban is megjelenjenek. Egész pontosan az 5925 és 7125 MHz között jelöltek ki egy széles, 1200 MHz szélességű tartományt. Ez a Wi-Fi 6E névre keresztelt új szabványt támogató routerek és kliensek számára lehetővé teszi, hogy sokkal több rádiós csatorna közül válasszanak. Ez magasabb adatátviteli sebességet is jelent, egyrészt mert csökken az interferencia, másrészt mert több csatornát lehet egyszerre használni párhuzamosan. Viszont azt is látni kell, hogy ahogy növekszik a frekvencia, úgy csökken a hatótáv és úgy jelentenek egyre komolyabb akadályt a falak, bútorok a rádióhullámoknak. Az Egyesült Államokban meglépett változtatást az Európai Unióban még nem követték, de már dolgoznak a megfelelő előírásokon.

ha gyenge a hálózatod

Európa

A Wi-Fi 6E európai bevezetésénél fontos különbség az amerikai megoldással szemben, hogy itt 1200 helyett „csak” 500 MHz-es tartomány áll rendelkezésre. Az Egyesült Államokban 59 darab 20 MHz-es sávot kapunk az újdonsággal, Európában csak 24-et. A 40 vagy 80 MHz-es csatornákat számolva 29 vagy 14 az USA, 12 vagy 6 az Unió előnye az eddigi helyzethez képest, míg a legszélesebb, 160 MHz-es esetben mi már csak három plusz csatornára számíthatunk. A WLAN-chipek neves gyártója, a Qualcomm már prezentált Wi-Fi 6E képes terméket, melynek kapcsán arra számítanak, hogy 16 csatorna párhuzamos használatával és MIMO funkció bevezetésével 10,8 Gbps sávszélességet érhetünk el. Ez persze az ideális esetet feltételezve, amikor minden egyes csatornát maximálisan ki tudunk használni.

A Wi-Fi 6E egyelőre az új technológiai megoldásokért rajongóknak, az okos otthont építőknek és az olyan cégeknek hasznos, akik nagy, viszonylag nyitott épületekben (repülőterek, csarnokok, stadionok) biztosítanak vezeték nélküli hálózatot. Ezzel pedig később az 5G-nek is konkurenciája lehet.

Ha gyenge a hálózatod – kell az új hardver

Bár úgy tűnhet, hogy a Wi-Fi 6E az, amire mindenki várt, sajnos ahhoz, hogy kihasználhassuk, le kell cserélnünk az összes hardverüket. Más szóval a Wi-Fi 6E-hez új routerek, repeaterek, notebookok, okostelefonok kellenek. Természetesen a szabvány visszafelé kompatibilis, tehát muszáj mindent egyszerre cserélni. Kiindulhatunk egy új routerből, a többit pedig hagyhatjuk későbbre, de az előnyök kihasználásához muszáj az új hardver. A firmware vagy az illesztőprogramok frissítése nem lesz elegendő.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom