Gyorsabb és biztonságosabb otthoni hálózatot – de hogyan? Routerek, repeaterek, notebookok és telefonok: az otthoni hálózatot felgyorsítani és megvédeni a támadóktól nem ördöngősség, csak ismerni kell a megfelelő trükköket!

Ahogy egyre több digitális eszköz vesz körül minket, még jobban kell vigyáznunk az érzékeny adatainkra. A számítógépes hálózatok pedig ma már ott vannak mindenhol. Nemcsak a munkahelyi környezetben – de a koronavírus-járvány megjelenése óta – egyre inkább a lakásokban is. Az már más kérdés, hogy ezek nem feltétlenül működnek tökéletesen. Hiszen sokszor tapasztalhatjuk, hogy lassan töltődnek be a weboldalak, nem tudjuk kihasználni az online videók vagy számítógépes játékok kínálta lehetőségeket. Akkor pedig még nem is beszéltünk a zsarolóvírusok, adathalász levelek vagy bármely egyéb számítógépes támadások jelentette veszélyekről.

Gyorsabb és biztonságosabb otthoni hálózatot

A napjainkban használatos routerek már beépített tűzfallal rendelkeznek. Így a kívülről – a hálózaton át – érkező támadások jó részét képesek kiszűrni. De ettől még az otthoni hálózaton található eszközök maguk is kiváló támadási felületet alkotnak. Lássuk, miként kereshetjük meg ezeket a felületeket, hogyan zárhatjuk be a biztonsági réseket és miként optimalizálhatjuk magát a hálózatot.

Hálózati hibák

Először is lássuk a vezetékes és vezeték nélküli hálózatokban egyaránt előforduló leggyakoribb hibákat, melyek a lassúságot és a szakadozó kapcsolatot okozhatják.

Sávszélesség ellenőrzése

Ha az a tapasztalatunk, hogy a weboldalak lassan töltődnek be, akkor először nyissuk meg a Feladatkezelőt. Kattintsunk a start gombra (még gyorsabban elérhetjük a Win+Shift+Esc billentyű kombinációval) és írjuk, hogy Feladatkezelő. Ha csak az éppen futó programok listáját látjuk, akkor a lenti Több részlet gomb segítségével nyissuk meg a részletes áttekintést. Itt pedig a Teljesítmény fülre rákattintva hívjuk elő az Ethernet/Wi-Fi adatait. A megjelenő grafikon a hálózati adapter terheltségét mutatja. Leolvasható belőle, ha a hálózat annak ellenére foglalt, hogy éppen nem töltünk le valamit. Ebből kiderül, hogy valami folyik a háttérben, de az még nem, hogy pontosan mi.

Adatforgalom elemzése

Ahhoz, hogy ezt is ki tudjuk deríteni, a részletesebb vizsgálathoz kattintsunk a bal alsó sarokban az Erőforrás-figyelő megnyitása linkre. Ezután az ablakban a Hálózat fülre. A megjelenő listák közül válasszuk a Hálózati aktivitással rendelkező folyamatok nevűt és ezt rendezzük sorba az Összesen oszlop szerint, annak fejlécére kattintva. Amennyiben valamelyik folyamatról nem sejtjük, hogy mihez tartozik, kattintsunk rá jobb egér gombbal és válasszuk az Online keresés parancsot, amivel a böngésző indul majd el egy internetes kereséssel. Amennyiben látjuk, hogy egy folyamat vagy program feleslegesen terheli a hálózati kapcsolatot, akkor a jobbkattintás után a Folyamat befejezése paranccsal be is zárhatjuk, ezzel pedig otthoni hálózatunkon nagyobb sávszélesség marad szabadon a fontos teendőkre.

Kábelezés és router

Ha továbbra is gondok vannak a kapcsolattal, és semmiféle szoftveres hibára nem bukkanunk, ellenőrizzük a fizikai komponenseket, azaz a kábeleket és a routert is. Nézzük meg, hogy a csatlakoztatások megfelelőek-e, nem lötyögnek, nincs-e esetleg megtörve valahol a vezeték. A csatlakozásokat bontsuk, majd dugjuk be újra, és ha defektes kábelt találunk, akkor cseréljük ki. A régebbi kábelezés ráadásul még árnyékolás nélküli, ami interferenciára érzékenyebb, ha közelében más vezetékek futnak. Miután ellenőriztük a vezetékeket, lépjünk be a router kezelőfelületére. Ha az internet szolgáltatótól származik a készülék, a hozzáférési adatok rendszerint a készülék alján található matricán vannak.

Ellenőrizzük a kapcsolat állapotát. DSL routereknél és kábelmodemeknél erre sokszor külön menüpont szolgál. Amennyiben a leolvasható sávszélesség jelentősen elmarad a szerződésben ígérttől, lépjünk kapcsolatba a szolgáltatóval. Azzal is érdemes viszont tisztában lenni, hogy a szerződésben megfogalmazott névleges sávszélesség csak ideális körülmények között érhető el. Ha sokan használják közelünkben az internetet, ez könnyen drasztikus sávszélesség csökkenést eredményezhet.

A gyorsabb és biztonságosabb otthoni hálózatot – mivel érhetjül el még?

Windows felülvizsgálata

A Windows 10 képes automatikusan elemezni és javítani a hálózati beállításokat. A Start menü Gépház/Hálózati és internet menüjében görgessünk le és kattintsunk a Hálózati hibaelhárító linkre. Az OS most többféle tesztet indít el, melynek eredményétől függően megpróbálja elvégezni a szükséges javításokat. Ha ez nem vezetne eredményre, lehetőségünk van alapállapotba visszaállítani a hálózati (network) adapter beállításokat.

Sebesség tesztelése

Az iPerf egy sokak által használt szoftver, mellyel pontos képet kapunk a két végpont rendelkezésre álló sávszélességéről. Az újabb Fritzboxok tulajdonosainak egyszerűbb az életük, mert ez saját iPerf szervert is futtathat. Az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb net sebesség tesztelési mód a https://www.speedtest.net honlapon indítani egy sebesség mérést, ahol az éppen aktuális letöltési- és feltöltési sebességről (Megbit/sec-ben) is információt kapunk.

Wi-Fi vizsgálata

Egy vezeték nélküli hálózat sok okból lehet lassabb a vártnál. Előfordulhat, hogy a router pl. rossz helyen van: egy bútor vagy éppen a számítógép mögött. Egy kevésbé bezárt pozícióba helyezve gyakran drámai gyorsulást mérhetünk. Sokszor előfordul, hogy a router és a kliensek helyzetét nem tudjuk érdemben módosítani ahhoz, hogy a WLAN-t gyorsabbá tegyük.

Ugyanakkor a router beállításai segítségével azért lesz lehetőségünk valamit tenni az ügy érdekében. Ha például társasházban lakunk, akkor nagyon valószínű, hogy a közelben sok olyan vezeték nélküli hálózat lesz, mely ugyanazon a csatornán dolgozik, mint a sajátunk. Ez pedig interferenciát okozhat. A Fritzbox esetében a beállítások között a Wireless/Radio Channel-nél találjuk a csatornák foglaltságát mutató ablakot, külön a 2,4 GHz-es és külön az 5 GHz-es sávra. A zöld kör jelöli a router által használt csatornát és a zöld sáv mutatja, hogy ez mely további csatornákra lehet hatással. Ha szeretnénk kézzel keresni olyan csatornát, mely mentes az interferenciától, akkor módosítsuk az Auto channel beállítást (az Adjust radio channel settings opción belül).

Hálózatbővítés

Azonban előfordulhat, hogy mindennek ellenére bármivel próbálkozunk is, nem lesz elég gyors vagy megbízható a vezeték nélküli kapcsolat minősége a lakás egyes részein. Kábelezni pedig nem szeretnénk vagy nem áll módunkban. Ezekre az esetekre fejlesztették ki a jelismétlőket – repeater-eket – és a PowerLAN adaptereket. Az utóbbi esetében legalább két eszközre van szükség, melyek párban dolgoznak. Az egyiket kell a router közelében bedugni egy konnektorba, a másikat pedig a távoli kliens mellett. Végül kössük össze őket a routerrel és a klienssel és már készen is vagyunk, nem igényel további beállítást. Amennyiben mégis valamit változtatni kell, az ehhez szükséges szoftvereket megtaláljuk a gyártó weboldalán.

Biztonságos Windows hálózatok

A hálózati biztonságban a routernek nagyon fontos szerepe van, hiszen a nem kívánt külső kapcsolatokat elutasítja. De ennél többet is tehetünk.

Windows frissítése

A Microsoft havonta egyszer olyan javítócsomagot ad ki, mely fontos operációs rendszer biztonsági frissítéseket tartalmaz. Ezeket muszáj gyorsan telepíteni. A Windows Update alatt ellenőrizhetjük, hogy mikor települt az utolsó javítócsomag. Ha ez több, mint egyhetes, akkor kattintsunk a Frissítések ellenőrzése gombra. A program ekkor felkutatja a hibákat és korrigálja is őket, amennyire csak lehetséges. Végül indítsuk újra a számítógépet és próbáljuk meg ismét telepíteni a frissítéseket.

Víruskereső és tűzfal

A Windows 10-be épített biztonsági eszközökhöz tartozó beállításokat a Start/Gépház/Frissítés és biztonság/Windows biztonság alatt találjuk. Amennyiben a víruskereső vagy a tűzfal kikapcsolt állapotban van, azt itt rögtön láthatjuk: piros ikon jelzi a lekapcsolt szolgáltatásokat. Fontos, hogy ezek a frissítések mindig naprakészek legyenek, ezt a Frissítések kezelése linkre kattintva manuálisan is biztosíthatjuk.

A Vírusok és veszélyforrások elleni védelem beállításai alatt három lényeges kapcsolót láthatunk. A Valós idejű védelem, a Felhőn keresztül biztosított védelem és különösen a zsarolóvírusok népszerűségének emelkedésével a Mappákhoz való hozzáférés szabályozása mind-mind legyen aktiválva, ha nem lenne így korrigáljuk ezt.

Veszélyes eszközök elkülönítése

Sok felhasználó gond nélkül megosztja WLAN hálózatának jelszavát a vendégségbe érkezőkkel, hogy azok nyugodtan használhassák az internetet okostelefonjukon. Ez azonban több komoly biztonsági kockázatot hordoz, azon túl is, hogy elárulunk egy jelszót.

Ugyanis, ha a szóban forgó okostelefon kártevővel fertőzött, akkor az a tulajdonosa tudta nélkül is felderítheti a hálózatot és felveheti a kapcsolatot a rajta található eszközökkel, és meg is fertőzheti őket. Ezért sok router már lehetővé teszi külön vendég (guest) WLAN biztosítását ezekre az eszközökre, mely a legtöbb esetben elegendő is.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom