Gyors Wi-Fi mindenhol, ez jól hangzik, de vajon hogyan érhetjük el? Tökéletes lefedettség, stabil kapcsolat, nagy sebesség és biztonságos otthoni hálózat – ezek azok, amiket alapában elvárunk. De hogyan lehet ide eljutni? Megmutatjuk 6 lépésben!

Gyors Wi-Fi mindenhol

Ha akadozik az online videó vagy ha az online értekezletet csak az előszobából tudjuk megtartani, az nem éppen ideális állapot. Könnyen előfordulhat, hogy az otthoni WLAN-hálózatunk nem üzemel megfelelően. A gyors és megbízható wifi ma már alapkövetelmény akkor is, ha nem otthonról dolgozunk.

Gyors Wi-Fi mindenhol

A Gyors Wi-Fi elérése 6 lépésben:

Leltározzunk

Router

Először is kezdjük a routerrel. Ha régebbi terméket használunk, nézzünk utána, hogy egyáltalán milyen szabványokat támogat. Ha a router az internetszolgáltatónktól származik, ez nem is biztos, hogy olyan egyszerű. Ilyenkor az interneten való keresés segíthet, vagy az, ha hozzá tudunk férni a készülék beállítási felületéhez. (Ezt általában a böngészőben tehetjük meg, miután a címsorba beírtuk a router IP-címét.)

Ideális routernek azt nevezhetjük, ami már a legújabb Wi-Fi 6 szabványt (IEEE 802.11ax) is támogatja. Ez ugyanis a korábbiakhoz képest nagyobb sávszélességet kínál. Valamint több klienst is jobban ki tud szolgálni egy időben. Amennyiben ezt nem, de a Wi-Fi 5-öt (IEEE 802.11ac) még ismeri a készülékünk, akkor sincs gond. Más viszont a helyzet akkor, ha Wi-Fi 4 (802.11n) a legújabb szabvány, amit a routerünk ismer. Mivel ezt már nemcsak a sebessége, de biztonsági okokból is érdemes minél hamarabb leváltani egy újabb termékre.

Lakókörnyezet

Következő vizsgálódásunk lépése a lakókörnyezetünk, legalábbis WLAN szempontjából. Ezt a router beállításai között tehetjük meg, ugyanis itt szinte mindegyik modell bemutatja, hogy a saját hálózatunkon kívül még milyen wifiadók érhetők el nálunk. Alapvetően a legjobb az, ha a router menedzseli a csatornakiosztást és szükség esetén automatikusan vált. Bár kézzel is belenyúlhatunk ebbe, ennek igazából ritkán van értelme, hiszen a szomszédoknál dolgozó routerek is folyamatosan igyekeznek megtalálni az ideális konfigurációt. Így viszont nekünk is folyton kézzel kéne utána állítani.

Gyors Wi-Fi mindenhol

WLAN-gondok felismerése

A router ugyan megmutatja, hogy milyen az aktuális rádiós környezet, de ez igazából egy nagyon felületes jelentés. Ennél részletesebb adatokat kapunk olyan dedikált programoktól, mint pl. a NetSpot vagy a Wi-Fi Scanner. Ezek nemcsak megmutatják az elérhető WLAN-hálózatokat, de részletes információkkal szolgálnak a szabvány, a titkosítási eljárás, a csatorna és a jelerősség területén. Ha notebookra telepítettük őket, akkor a lakásban sétálva térképet is készíthetünk arról, hogy hol milyen a különböző Wi-Fik elérhetősége. Valamint arról is, hogy hol vannak gyenge pontok.

Sokszor előfordul, hogy ugyan a lakás minden pontján nincs szükség tökéletes hálózati viszonyokra, egyes pontokon azonban igen. Például ott, ahol az okostelevíziónk van. Itt a nap 24 órájában elvárás a nagy sávszélesség, ezért érdemes több időpontban is futtatni tesztet, hogy kiderüljön változik-e a hálózat tudása. Például könnyen lehet, hogy délelőtt nagyon jó a vétel, de esténként, amikor többen otthon vannak és jobban igénybe veszik a hálózatot, már akadozik a videó lejátszás. Ha ez a helyzet, akkor előfordulhat, hogy a router áthelyezésével ez javítható. Győződjünk meg arról is, hogy nincs valamilyen elektromágneses interferenciát okozó eszköz a közelben. Tipikusan ilyen a mikrohullámú sütő, de gondot okozhat akár a mosógép is. Ezekkel a lépésekkel lehet, hogy ingyen is megoldottuk a legtöbb hálózati problémát – de mi van, ha mégsem?

Nagyobb hatótáv repeaterekkel

Sajnos nem minden hálózati gondra gyógyír a router áthelyezése. Előfordul, hogy új eszközök beszerzésére van szükség. Ez sokszor egy jelismétlő, repeater lehet, melyek a router és kliens között biztosítják a rádiós jelek felerősítését. Így a kliens nem a távoli routerhez próbál kapcsolódni, hanem a repeaterhez, megbízhatóbbá téve a vételt. Bár a repeaterek az esetek nagy részében csökkentik az elméleti adatátviteli sebességet, a végeredmény mégis megéri, hiszen a stabilabb kapcsolat jobb sávszélességet jelent. Vásárláskor nem muszáj ragaszkodni ahhoz, hogy routerünkkel egyező márkájúak legyenek, de az ideális sebesség elérésében sokszor segít ez.

Egy jelismétlő üzembe helyezése rendkívül egyszerű. Ha mindkét készüléken megtalálható a Connect vagy WPS gomb, akkor ezek megnyomása után a kapcsolat automatikusan felépül. A repeater átveszi a routertől a beállításokat.

Gyors Wi-Fi mindenhol – Hozzáférési pontok nagy távolságokhoz

Azonban nemcsak repeaterekkel lehet nagyobb hatótávolságot elérni, hanem úgynevezett hozzáférési pontokkal is. (Angol elnevezésük után – access point – sokszor egyszerűen csak AP-nek hívják.) Ezek az AP-k a repeaterekkel ellentétben nem rádiós, hanem vezetékes kapcsolatban állnak a routerrel. Ez különösen akkor hasznos, ha nagyobb távolságot kell áthidalni vagy olyan körülmények vannak, melyek nem teszik lehetővé a rádiós adatátvitelt.

Gyors Wi-Fi mindenhol

Ebben az esetben is több lehetőségünk van:

  • egyszerűen „lemásoljuk” a normál WLAN beállításait
  • teljesen különálló hálózatot hozunk létre

Az AP-k nagy előnye, hogy a repeaterekhez képest jóval nagyobb sávszélességet kínálnak, a csúcsmodellek megközelítik a gigabites limitet.

Maximális teljesítmény meshsel

Különösen a nagyobb alapterületű és/vagy többszintes lakásban élők számára lehetnek érdekesek az úgynevezett meshrendszerek. Ezekben több repeater (vagy hozzáférési pont) dolgozik együtt egy összefüggő WLAN-hálózat kialakításán. Nem egyszerűen arról van szó, hogy egy meglévő hálózatot kiterjesztünk, hanem valóban egy decentralizált, mégis egységesen kezelt hálózat jön létre. Itt a menedzsment rendkívül fontos, ezért a gyártók saját fejlesztésű megoldásokat alkalmaznak.

A mesh hálózatok előnye, hogy nagyon nagy lefedettségű, mégis egységesen viselkedő rendszereket építhetünk gyorsan, egyszerűen és általában olcsón. Az egyes eszközök automatikusan lépnek kapcsolatba egymással, veszik át a beállításokat, kezelik a kliensek átadását/átvételét és intézik azt, hogy mindig az optimális node-hoz, a legjobb csatornán csatlakozzhassanak.

WLAN a falban

Új kábeleket behúzni nem egyszerű és sokszor nem is olcsó feladat. Jellemzően lakásfelújításkor kerül csak elő ez a legetőség. Ha mégis elkerülhetetlen a vezetékes kapcsolat, akkor lép képbe az úgynevezett Powerline. Ami a meglévő, 230 voltos áramot szállító vezetékeket használja az adatok továbbítására.

A Powerline hálózat általában egyetlen kapcsolatot hoz létre két végpont között, melyek közül az egyik rendszerint a router lesz. Powerline adaptereket ezért rendszerint párosával árulnak, és megnevezésük a maximális adatátviteli sebességükre is utal.

Külön kategóriába sorolhatjuk azokat a Powerline-készleteket, ahol a végpontok egyben WLAN-hozzáférési pontokként is üzemelnek. Ennek a megoldásnak a legnagyobb problémája az, hogy az elektromos vezetékek egyáltalán nem árnyékoltak, így nagyon érzékenyek mindenféle elektromágneses zavarásra. A kapcsolat sebessége nagymértékben ingadozhat már csak attól is, ha a közelben bekapcsolunk bármilyen nagyobb háztartási gépet.

Gyors Wi-Fi mindenhol

Sebesség tesztelése

Az iPerf egy sokak által használt szoftver, mellyel pontos képet kapunk a két végpont rendelkezésre álló sávszélességéről. Az újabb Fritz boxok tulajdonosainak egyszerűbb az életük, mert ez saját iPerf szervert is futtathat. Az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb net sebesség tesztelési mód a https://www.speedtest.net honlapon indítani egy sebesség mérést, ahol az éppen aktuális letöltési- és feltöltési sebességről (Megbit/sec-ben) is információt kapunk.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom