Gyerekek online: gyerekvédelem kicsiknek és nagyoknak. Sokat beszélünk arról, hogy a Covid megjelenése óta egyre több cég – amelyik ezt lehetővé tudja tenni – tér át a hibrid munkavégzésre. Ennek kapcsán az otthoni munkavégzés is egyre nagyobb biztonságot követel. Hiszen a rosszindulatú számítógépes szakemberek is felfedezték ebben az új helyzetben a lehetőségeket. Az utóbbi időszakban éppen emiatt nőtt az üzleti folyamatokat megakasztó események száma. De a zsarolóvírusokkal elkövetett támadások, illetve az így szerzett összegek is emelkedő tendenciát mutatnak. Erről egyre többet is hallani.

Azonban arról kevés szó esik, hogy a gyerekek – akik a járvány alatti lezárás során hirtelen át kellett álljanak online oktatásra – milyen veszélyeknek vannak kitéve a különféle platformokon. A számítógépes környezet, a digitális eszközök használatának a velejárója ugyanis a sokféle támadás, veszély, a kezdetleges csalási próbálkozásoktól kezdve egészen a fejlett vírusokig.

Gyerekek online – veszélyforrások

A két fő veszélyforrás:

  1. Az adathalászat
  2. A zsarolóvírusok

Adathalászat

Adathalászat során a személyes adatainkkal visszaélve, akár komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket is elszenvedhetünk. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy mindenképp egyeztessenek velünk, ha egy oldal vagy valaki személyes információkat kér tőlünk. Tudniuk kell, hogy hol milyen adatot adhatnak meg annak érdekében, hogy mindig a lehető legkevesebb információt osszák meg magukról.

Éppen ezért fontos az is, hogy a különböző oldalakon olyan felhasználónevet válasszanak, amelyekből nem lesznek beazonosíthatóak. Egy-egy online fiók számos személyes adatot tartalmaz, ezért az is elengedhetetlen, hogy erős, egyedi jelszóval, vagy inkább jelmondattal védjék ezeket.

Zsarolóvírusok

A zsarolóvírusok jelentik a másik fő veszélyforrást, melyek zárolják az eszközeinket és titkosítják a rajtuk lévő file-okat. Így elveszíthetjük a családi nyaralások fotóit, a digitális oktatás során lementett anyagokat és egyéb számunkra, illetve a gyerekeink számára fontos dokumentumokat egyaránt.

A biztonságunk érdekében használjunk korszerű internetbiztonsági programot számítógépeinken és mobil mobil eszközeinken, és védjük a szoftver beállításait erős jelszóval. Emellett érdemes a legfontosabb fájljainkról rendszeresen biztonsági mentést készítenünk egy külső adathordozóra.

Gyerekek online – További veszélyforrások

Webkamerák

A webkamerák megfelelő védelme szintén kiemelten fontos, hiszen a kameránk is lehetőséget adhat visszaélésekre. Néha felüti a fejét egy-egy olyan e-mailes támadási hullám, ahol a támadók azt állítják, hogy meglesnek bennünket a webkameránkon keresztül. A levél szerint meglestek minket a kameránkon keresztül, megszerezték a jelszavainkat és intim helyzetben videót készítettek rólunk, amit a megszerzett címlistánkra terjeszteni fognak, ha nem fizetünk nekik.

Az ilyen e-mailekre jellemző, hogy egy korábban – akár évekkel ezelőtt – valahonnan kiszivárgott jelszóval próbálnak ráijeszteni az áldozatra. Azonban nincs bizonyíték benne a videofelvételre, illetve, ha rendszeresen cseréljük jelszavainkat, akkor a levélben szereplő jelszó is elavult már.

Mit tehetünk?

Az alábbiakat tehetjük a védelmünk érdekében:

  • takarjuk le a webkameránkat, amikor nem használjuk
  • olyan biztonsági programot válasszunk, ami webkamera-védelemmel is rendelkezik és jelzi, ha illetéktelenek próbálnak meg csatlakozni a kameránkhoz

Így még biztosabbak lehetünk abban, hogy ha a fentiekhez hasonló levél érkezik a postafiókunkba, akkor az csak átverési kísérlet lehet.

A digitális vagy a hibrid digitális-offline oktatás esetén a jövőben is előfordulhat, hogy ismeretlen helyeken kell majd regisztrálni. Alkalmazásokat kiválasztani és megtanulni – ezek a feladatok mind a tanulók, mind a pedagógusok oldalán jelentkezhetnek. Továbbra is ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat, azok megbízhatóságát. Az appok tartalmai szülői visszajelzések alapján jól ellenőrizhetők a Commonsensemedia.org oldalán.

A regisztrációk során figyeljük az SSL titkosított kapcsolat meglétére (HTTPS) is. Segítségünkre lehetnek továbbá a szülői felügyelet alkalmazások is, amelyekkel kiszűrhetjük a gyermekek számára káros weboldalakat, és korlátozhatjuk az online, illetve játékkal töltött időt.

Alapvető védelem

A családi eszközök operációs rendszerét és programjait mindig tartsuk naprakészen, a hibajavító frissítések telepítésével. Ugyanis ellenkező esetben a sérülékenységeket kihasználva kártevők fertőzhetik meg eszközeinket. Mivel a diákok gyakran több felhasználó által megosztott otthoni eszközökre és hálózatokra támaszkodnak. Soha nem volt még ennyire fontos a hálózatok, valamint a személyes és szakmai adatok védelme és lehetőség szerint elkülönítése.

Mivel a virtuális tanulás egyre általánosabbá válik, az oktatók és a diákok számára egyaránt fontos kérdéssé vált, hogy hogyan védhetik meg magánéletüket és adataikat, miközben osztályzatok és egyéb visszajelzések kerülnek megosztásra.

Kibertér a gyerekek életében

A gyerekek számára a kibertér ma már régen nem csupán eszköz, hanem élettér, ahol már a Covid előtti időszakban is akár napi 6-8 órában is jelen voltak. Elkerülhetetlen, hogy megértsék és megtanulják a modern kor lehetőségeit, kihívásait. De emellett az internetes biztonság szempontjából is meg kell ismerjék, milyen kockázatok fordulhatnak elő és hogyan lehet ezeket kezelni, honnan tudnak segítséget kérni.

A biztonságtudatosság emellett minden korosztály számára nélkülözhetetlen és folyamatos tanulást, figyelmet igényel, hogy az átverésektől hamis hírektől, közösségi oldalakon terjedő csalásoktól megóvhassuk magunkat.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom