Sok bosszúságot okoz, de mit tehetünk, ha gyenge a Wi-Fi? -> Használjunk gyors kábelt! Ugye ez most valami vicc? Kérdezhetnénk, de nem! A technológiai fejlődésnek hála a Wi-fi jobb, mint valaha – de mégis megvannak a korlátai. Ezzel szemben a jó öreg Ethernet kábel mindig működik!

A Wi-Fi ma már életünk szerves része. Így volt ez a Covid előtt is, de azóta mindenképp. Főleg, hogy az oktatás és sok esetben az ügyintézés is átterelődött az online térbe. Hogy az otthoni munkavégzésről már ne is beszéljünk! A legtöbben már el sem tudjuk képzelni az életet nélküle.

Mégis, minden lakásban akadnak olyan pontok, ahol ingázik a sebesség vagy akadozik a vétel. Ilyenkor egy repeater vagy valamilyen hasonló megoldás segíthet, azonban ezek sem mindenhatók. A 2,4 GHz-es és 5 Ghz-es frekvenciák ráadásul máshogy terjednek és minden lakásban lehetnek olyan természetes akadályok, amelyeket sehogyan sem lehet leküzdeni. Megfontolandó alternatíva lehet a Powerline is, azonban a siker ebben az esetben sem garantált. Mivel az elektromos hálózati kábeleket nem adatátvitelre tervezték, ezért az elérhető sebesség erősen kérdéses.

Akkor mégis mi a megoldás, ha gyenge a Wi-Fi?

A megoldás kézenfekvő, azonban a mai világban már senki sem gondol rá. Használjunk Ethernet kábelt! A stabil és gyors kapcsolat azonnal garantált! Bár akadályok ebben az estben is lehetnek, a vezetéket a falon átfúrni és/vagy a fal mentén elvezetni messze nem olyan problémás, mint a Wi-Fi beállításával heteket bajlódni! (Igaz csúnyább megoldás és nem szeretnénk már a XXI. században vezetékeket nézegetni, kerülgetni…)

Ha a másik szobában – vagy akár emeleten – több eszköznek is kell net, akkor megoldás lehet egy switchet telepíteni. Vagy, ha Wi-Fi-re is szükség van, akkor egy routert vagy egy AP-t (hozzáférési pontot) munkára fogni.

Lássuk, mik is a lehetőségek, ha gyenge a Wi-fi

Hálózati topológia – csillag

Az otthoni hálózat kiépítésekor az egyetlen hálózati felépítés, amit érdemes fontolóra venni, az a csillag elrendezés. Ebben az esetben a központi routerhez fut be az összes kábel. Habár a legtöbb útválasztó csak négy csatlakozóval rendelkezik, szerencsére kedvező áron lehet több portot hozzáadni a rendszerhez switchek segítségével. Ezekkel ugyanis egyetlen csatlakozót eloszthatunk három vagy még több eszköz számára. A switchek 4, 8 vagy 12 csatlakozót tartalmaznak, de egy csatlakozó mindig a router felé megy, tehát a megosztás szempontjából kiesik.

Az otthoni hálózatok sebessége jellemzően 1 Gbit – csatornánként. Vagyis a dolog mindaddig érvényes, amíg csak két eszköz kommunikál egymással. De ha ugyanarra a switchre csatlakozó eszközök továbbítanak adatot a router felé, akkor az 1 Gbit eloszlik közöttük. Persze ezzel együtt is jóval gyorsabb sebességet lehet elérni, mint Wi-Fi-vel (ahol a gyakorlati sebesség 20-100 Mbit körül alakul eszközönként).

A hálózati kapacitás természetesen növelhető, hiszen ma már 10 Gbit-es routerket, hálózati vezérlőket és NAS-okat is kapni. De ezek jellemzően annyival drágábbak, hogy otthonra egyelőre nem éri meg beszerezni őket.

Wi-Fi a kábel végén

Természetesen, ha az Ethernet kábel másik vége mondjuk az emeletre megy, akkor jogosan felmerülő igény lehet, hogy a LAN kábel másik végénél Wi-Fi hozzáférési pontot (AP) létesítsünk. Általában ilyenkor nincsenek túlzottan nagy igények, így a Wi-Fi hálózatot egy régi kiszuperált router is biztosíthatja. Azonban fontos, hogy ilyenkor a routert AP üzemmódba kell kapcsolni, hogy az IP-címet és egyéb műveleteket továbbra is a központi útválasztó végezhesse.

Kábelfektetés – csak körültekintően!

A legizgalmasabb kérdés, hogyan lehet a hálózati összeköttetést biztosítani a router és a switch között úgy, hogy lehetőség szerint a kábel a mindennapi életet ne zavarja, a lakás képét pedig ne rontsa el.

Az egyik legegyszerűbb trükk az, ha a kábelt a bútorok mögé rejtjük, persze ez csak abban az esetben működik, ha a tervezett útvonalon van elég megfelelő bútor ehhez. Kanapé, fotel, szekrény – minden működhet! A lényeg az, hogy a kábelek ne legyenek szem előtt és ne legyenek útban akkor sem, ha takarítunk.

Üres falfelületeknél a kábel elrejtésére díszlécet lehet használni – akár a plafonhoz, akár a padlóhoz közel. Ezek mögött általában nincs sok hely, de annyi azért akad, hogy a LAN kábel biztonságosan elférjen. Figyelni kell még a kábelre is, ugyanis csak olyat szabad használni, Cat-6 besorolású, mert az ennél gyengébb verziókkal csak a 100 Mbps-os tempón lehet elérni.

Falon keresztül

Sokszor előfordulhat az is, hogy a kábelt át kell vezetni a falon vagy a födémen. Ilyenkor nagyon fontos leellenőrizni, hogy nincs-e már valamilyen elvezetési lehetőség kiépítve – az új építésű lakásoknál például gyakori a kábelcsatorna. Sőt előfordulhat az is, hogy már a LAN kábel is be van húzva. Ha nincs „gyári” kábelcsatorna, akkor marad a fúrás.

Ha csak a kábelt kell átvezetni, akkor egy 6-7 mm-es lyuk elég lehet, míg csatlakozóval együtt 2 cm-es rést kell készíteni. Ha mégis a csatlakozós megoldás mellett döntünk, akkor átbújtatás előtt érdemes becsomagolni a csatlakozót, hogy a falban lévő por ne tehessen kárt a dugaszban. Amennyiben a másik oldalon több eszköz számára is kell hálózati összeköttetést (és internet elérést) biztosítani, egy switchre vagy egy hozzáférési pontra lesz szükség.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom