Sokszor előfordul(hat), hogy dolgozunk valamin, de mielőtt mentenénk, azt vesszük észre, hogy eltűntek az adatok. Ha pedig ez volt az egyetlen példány, máris kitör a pánik. Mit tehetünk, milyen eszközökkel és megoldásokkal állíthatjuk vissza a törölt vagy hibás fájlokat és hogyan kerülhetjük el az adatvesztést a jövőben. Érdemes minden esetben biztonsági mentést készíteni, de sokszor ez elmarad.

Nemcsak vállalatok esetében, hanem magánfelhasználóknál is számtalan adat halmozódik fel idővel. Sok ilyen fájl vagy fontos dokumentum pótolhatatlan. De sajnos megsérülhetnek több okból és több módon is. Tapasztalatok szerint az adatvesztések 75%-a történik emberi hiba miatt, például az adatok véletlen törlése vagy az adathordozó formázása. További 20% műszaki okokra vezethető vissza, a fennmaradó 5% pedig vis maior.

Viszonylag ritka a végleges adatvesztés, ami általában akkor következik be, ha több probléma egyszerre jelentkezik. A jó hír, hogy nekünk is számos lehetőségünk van arra, hogy megelőzzük az adatkatasztrófát.

Eltűntek az adatok – Azonnali teendők

Maradjunk nyugodtak és ne tegyünk semmit meggondolatlanul. A helyzettől függően szükség lehet a rendszer szabálytalan leállítására a bekapcsológomb hosszabb ideig történő lenyomásával, hogy megelőzzük a további károkat. Törlés vagy formázás esetén a Windows nem távolítja el teljesen az adatokat. Ehelyett az operációs rendszer csak feljegyzi, hogy a terület szabadon használható, ha új adatokat kell tárolnia. Csak ha ez is bekövetkezik, akkor lesz túl késő az adatok helyreállításához.

Eltűntek az adatok

Újabb merevlemez csatlakoztatása

Semmilyen körülmények között ne mentsük a helyreállított adatokat ugyanarra az adathordozóra. Ilyen esetben ugyanis előfordulhat, hogy a rendszer felülír még meglévő töredékeket. Ezért használjunk egy másik meghajtót a helyreállítás céljaként, például egy külső merevlemezt, USB-kulcsot vagy egy hálózaton keresztül csatlakoztatott NAS-t.

Választható 1:1 másolat

Ha biztosra akarunk menni, és helyünk is van rá, készítsünk 1:1 másolatot a merevlemezről. Csak ezután próbáljuk meg helyreállítani a sérült adatokat. Így, ha a másolat tönkre is megy, még mindig megvan az eredeti. Erre kiváló a Macrium Reflect Free biztonsági mentőszoftver. Egy másik lehetőség a merevlemez virtuális másolatának létrehozása, majd annak csatlakoztatása egy virtuális gép meghajtójaként.  

Adatok helyreállítása

Az egyik legjobb és legkönnyebben használható eszköz a törölt adatok helyreállítására a Recuva. 2020 óta a Microsoft is elérhetővé tett egy saját gyártású programot, a Windows File Recoveryt, amellyel célzottan kereshetünk adatmaradványokat. A programot a Microsoft Store áruházból szerezhetjük be, és letöltése után, akár el is indíthatjuk onnan.

Különleges esetek

A fenti eszközök már rengeteg adatot mentettek meg. Azonban előfordul, hogy a helyreállított file nem nyitható meg, vagy akár már magát a Windowst sem tudjuk elindítani. Ilyen esetekre további megoldásokra és stratégiákra van szükségünk.

Word fájlok javítása

Néha előfordul, hogy hiába állítottunk helyre egy Word-fájlt, annak tartalma még mindig nem jelenik meg. Ebben az esetben is több lehetőségünk van:

  1. A Word maga is rendelkezik két beépített funkcióval a hibás dokumentumok javításár és a bennük lévő szöveg helyreállítására. Indítsuk el a programot és nyissuk meg a Fájl menüben a Megnyitás párbeszédpanelt. A Tallózással navigáljunk el a hibás fájlhoz, válasszuk ki, majd kattintsunk a Megnyitás melletti kis nyílra és válasszuk a Megnyitás és javítás lehetőséget.
  2. Ha ez nem működik, navigáljunk el ismét a fájlhoz, ezúttal azonban kattintsunk a Minden fájl szűrőre és ahelyett válasszuk a Szöveg helyreállítása bármely fájlból lehetőséget, majd erősítsük meg a Megnyitás gombbal.
  3. Ha a dokumentumot ugyan meg tudjuk nyitni, de a tartalma olvashatatlan, mentsük el a fájlt RFT- vagy TXT-formátumban, majd nyissuk meg újra. Gyakran a tartalom legalább egy része rekonstruálható ilyen módon.
  4. Amennyiben a Word egyáltalán nem is akarja megnyitni a fájlt, próbálkozzunk más, az Office-formátumokat támogató programokkal, mint pl. a LibreOffice vagy a WordPad, vagy olyan általános szövegszerkesztőkkel, mint pl. a Notepad++, amelyek néha képesek így is megjeleníteni a tartalmat.
Eltűntek az adatok

Eltűntek az adatok – Fájlok helyreállítása Windows frissítés után

Normális esetben, ha csak frissítjük a Windowst, és nem teljes újratelepítést indítunk, a korábbi adatok megmaradnak. De néha előfordulhat, hogy adataink egy részét már nem találjuk meg.

Ilyenkor is több lehetőségünk van a javításra:

  1. Először nézzünk körül a Windows.old mappában, ami a frissítések során jön létre automatikusan. Nyissuk meg a Windows Intézőt és ellenőrizzük, hogy a C: meghajtón ott van-e még a Windows.old mappa. Ha igen, kattintsunk rá duplán, és navigáljuk az adatokat tartalmazó almappához. Amennyiben a mappa már nem létezik, ellenőrizzük, hogy a megfelelő Windows fiókkal léptünk-e be.
  2. Az is előfordulhat, hogy a frissítés után adataink más helyre kerültek. Ebben az esetben érdemes az Everything ingyenes eszközzel próbálkozni, amely gyorsan és megbízhatóan találja meg az adatokat.

Már a Windows sem indul

Ha a Windows már el sem indul, ezért nem tudunk hozzáférni az adatokhoz, akkor indítsuk el a gépet egy Linux live rendszerrel pl. az Ubuntuval. A modern disztribúciók általában automatikusan csatlakoztatják a meglévő Windows-meghajókat. Ezután már csak át kell másolnunk onnan a fontos adatokat egy külső merevlemezre.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom