Bár egy online Windows-fiók elfelejtett jelszó esetén a Microsoft weboldalán keresztül viszonylag könnyen és gyorsan visszaállítható, helyi fiókot használva nincs meg ez a lehetőség. Ha tehát elfelejtettük a jelszót, és a mentő kérdésekkel sem érünk célt, akkor nem tudunk bejelentkezni. Kivéve persze akkor, ha még időben létrehoztunk egy „jelszókiadási lemezt”. Ez a Windows 10 és 11 esetében egyaránt működik.

Elfelejtett jelszó Windows-fiók esetében

Szükséges munkamenet

Varázsló indítása

Nyomjuk meg a Windows gombot a billentyűzeten, és kezdjük beírni a „Vezérlőpult” szót. Kattintsunk a Vezérlőpult / Felhasználói fiókok/Felhasználói fiókok/ Jelszókiadási lemez létrehozása linkre. Erre elindul az Elfelejtett jelszó varázsló, mely régiesen hangzó nevének és kinézetének ellenére nem floppylemezzel működik. Ugyanis egy pár kilobájtos szabad kapacitással rendelkező USB-kulcs is elég neki.

USB-kulcs előkészítése

A „Varázsló üdvözlőképernyőjénél” csatlakoztassunk egy USB-kulcsot. Az ezen található adatok ezúttal nem lesznek felülírva, így nem muszáj biztonsági másolatot készíteni róluk. Ha a kulcsot bedugtuk, kattintsunk a Tovább gombra, válasszuk ki a meghajtót a menüből, és nyomjuk meg ismét a Továbbot.

Jelszó beírása

A megfelelő mezőbe írjuk be az aktuális felhasználói jelszavunkat. Erre azért van szükség, hogy senki ne hozhasson létre tudtunk nélkül egy lemezt a számítógépünkhöz a hátunk mögött. A Tovább gomb kétszeri megnyomásával fogadjuk el a választásokat, hogy a varázsló a szükséges adatokat az USB-kulcsra írhassa. Ezek mindössze 2 kB helyet igényelnek, tehát nincs szükség egy óriási pendrájvra. Végül a Befejezés gombbal zárjuk le a műveletet.

Mentőkulcs ellenőrzése

Most próbáljuk ki, hogy az előbb létrehozott kulcs valóban működik-e! Ehhez először a Win+L gombokkal zárjuk le számítógépünket, majd írjunk be egy hibás jelszót. A Windows megtagadja a beléptetést, és egyik lehetőségként felajánlja a jelszó visszaállításának lehetőségét. Kattintsunk erre, csatlakoztassuk az USB-kulcsot, és kattintsunk 2023 > 10> CHIP RAUSZTRÁCIÓ RALIA KHRAMTSOVA/GETTY IMAGES kétszer a Továbbra. Ezután már beirhatunk egy új jelszót, illetve jelszótippet is, ha szeretnénk. Ezzel a módszerrel tehát szükség esetén újra használatba vehetjük számítógépünket.

Kulcs kezelése

Látható, hogy ez a helyreállítási kulcs illetéktelen kezekbe kerülve elég komoly biztonsági problémát jelenthet, hiszen jelszavunk ismerete nélkül belépést enged számítógépünkbe. Ezért mindenképpen tartsuk biztonságos helyen. Egy másik lehetőség, hogy letétbe helyezzük egy megbízható ismerősnél, esetleg ügyvédnél arra az esetre, ha történne velünk valami.

Elfelejtett jelszó – Microsoft-fiók helyreállítása

Ha nem helyi, hanem online fiókkal jelentkeztünk be számítógépünkbe, akkor egy másik visszaállítási opció is rendelkezésre áll. Ehhez nyissuk meg egy másik PC-n a Microsoft live.com/ password/reset weboldalát. Írjuk be felhasználói fiókunk nevét és nyomjuk meg a Tovább gombot. Attól függően, hogy milyen azonosítási megoldást állítottunk be, most SMS-ben, a Microsoft Authenticator mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, telefon segítségével, netán e-mailben kapunk helyreállításra használható kódot.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom