Ahogy egyre több digitális eszköz vesz körül minket, még jobban kell vigyáznunk az érzékeny adatainkra. A biztonsági mentés is éppen ezért nagyon fontos, melyre nemcsak WordPress alapú honlap esetén, mindenkinek szüksége van. Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. Ez a nap adataink védelmére és az ehhez kapcsolódó ismeretek fontosságára hívja fel a figyelmet. A megnövekedett digitális jelenléttel egyenes arányban nőtt a kibertámadások száma is, amelyek során illetéktelen kezekbe kerültek felhasználók érzékeny adatai (pl.: felhasználó nevek, jelszavak, privát email címlisták, bankkártya adatok, stb.). Globális szinten pedig közel 40%-al nőtt az otthoni munkavállalókat ért kibertámadások száma.

Soha nem volt még ennyire fontos számítógépeink, honlapjaink, adataink biztonsága. Az intenzív és folyamatos online jelenlét, a tömeges otthoni munkavégzés (home office) és online oktatás is komoly kihívás elé állította az emberiséget. Mindezek miatt főleg szükségessé vált, eszközeink védelme és folyamatos naprakésszé tétele. De a korszerű, hatékony védelmi megoldások mellett napjainkra a folyamatosan fejlesztett biztonságtudatos hozzáállásunk is kulcsfontosságúvá vált. Éppen ezért a honlapjaink karbantartása, naprakészen tartása szintén soha nem volt még ennyire fókuszban. Az alábbi adatvédelmi hibák elkerülésével sokat tehetünk saját magunk és adataink biztonsága érdekében. Szakértői tanácsok megfogadásával is sokat tehetünk, szükség esetén segítünk -> kérje egyedi ajánlatunkat.

Elhanyagolt adatvédelmi beállítások

Az online jelenlétünket is érdemes rendszeresen karbantartanunk. Éppen ezért időnként nézzük át a különböző webes szolgáltatások és közösségi média fiókok biztonsági és adatvédelmi beállításait. Annál is inkább, mert a legtöbb helyen rendszeresen frissítik, bővítik őket.

A közösségi oldalakon állítsuk be, hogy csak az ismerőseink láthassák a posztjainkat. Ha van rá lehetőség, készíthetünk egyedi listákat is. Pl. a tágabb ismerősi és a szűkebb, közeli baráti körünkről.

Legyünk saját magunk moderátorai

Csak olyan tartalmakat tegyünk közzé, osszunk meg, és csak úgy szóljunk hozzá mások posztjaihoz, hogy azok ne hozhassanak minket kínos helyzetbe. Még az eredeti környezetből kiragadva sem. Mert gondoljunk bele, hogy bár mi döntjük el, hogy mit osztunk meg magunkról, azt nem tudjuk befolyásolni, hogy mások mihez kezdenek ezzel az információval.

Alábecsült jelszavak

Erős (min.16 karakteres, véletlenszerűen kis- és nagybetűket, számokat, speciális karaktereket tartalmaz) és mindenhol egyedi jelszavak használatával nagyban megnehezítjük, hogy illetéktelen személyek feltörjék a fiókjainkat. Vagy a személyes – akár banki adatainkhoz – hozzáférjenek. Érdemes megnéznünk a legrosszabb jelszavak toplistáját, melyben remek példákat találhatunk arra vonatkozóan, hogy milyen jelszót NE válasszunk! Időnként pedig a jelszavainkat sem árt cserélni. A jelszavak fontosságáról itt írtunk.

Kíváncsiskodó alkalmazások

Érdemes időközönként az eszközeinken futó alkalmazásokat is átnézni és felülvizsgálni, hogy melyek azok, amiket már nem használunk. Fontos, hogy a felesleges alkalmazásokat ne csak eltávolítsuk az eszközről, hanem a hozzá tartozó felhasználói fiókunkat is – az összes rólunk tárolt információval együtt – töröljük az applikációban.

A még használatban lévő appok esetében pedig figyeljünk arra, hogy rendszeresen frissítsük azokat. Valamint kapcsoljuk ki az olyan adatgyűjtő funkciókat, mint pl. a helymeghatározás, ha a program éppen nincs használatban.

Az alkalmazások letöltése vagy frissítése előtt mindenképpen nézzük át, hogy pontosan mihez kérnek hozzáférést. Mielőtt pedig gondolkodás nélkül rányomnánk a feltételek elfogadására, mérlegeljük az előnyöket és a hátrányokat. De érdemes átolvasni más felhasználók szöveges értékelését is.

Trükkös e-mailek

Adathalász támadásoknál a kiberbűnözők a netezők hiszékenységét próbálják kihasználni. Az otthoni munkavégzés megnövekedésével egyenes arányban pedig ezek a támadások is megnövekedtek. Megkereshetnek minket egy ismert megbízhatónak tartott szolgáltató nevében (bankok, hivatalok, csomagküldő szolgáltatók, közösségi média felületek) vagy valamilyen csalit például pénznyereményt vagy műszaki cikket kínálva. Jellemzően a levél arra kér, hogy a megadott linkre kattintva adjunk meg különböző bizalmas adatokat magunkról. Vagy a linkre kattintva akár meg is fertőzheti a gépünket különböző kártékony vírusokkal.

Éppen ezért mindig figyelmesen ellenőrizzük, hogy az adott levél valóban az adott szolgáltatótól érkezett-e.  Valamint, hogy hivatalos weboldalra próbál-e küldeni minket a linkjével, illetve, hogy az üzenetben hivatkozott ügyfélkódunk helyes-e.

Mindig tartsuk szem előtt az is, hogy a bűnözők igyekeznek kihasználni az aktuális eseményeket, így a koronavírus-járványt vagy a háborút is. Különösen veszélyes, amikor a gyanútlan áldozatok a személyes adataik ellopása és az anyagi károk mellett az egészségüket, de akár az életüket is kockáztatják.

Védtelen eszközök

Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, egy modern, naprakész vírusvédelmi szoftver használatával. Lehetőleg olyan programot válasszunk, aminek van adathalászat elleni funkciója is. Így védve leszünk azon káros weboldalak ellen, amelyek célja különböző érzékeny adatok eltulajdonítása. Érdemes ismert gyártók termékei közül választani. Ilyen lehet pl. az ESET. Az ESET Internet Security hatékony védelmet nyújt az adathalászat mellett a hekkerek, a rosszindulatú programok, zsarolóvírusok, valamint egyéb online fenyegetések ellen is.

A naprakész védelem mellett a fontos fájlokat érdemes egy biztonsági másolatokat rendszeresen készítő programmal is bebiztosítanunk.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom