A Winget csomagkezelővel kényelmesen telepíthetjük a gyakran használt programjaink egész csomagját, így ez egy rendkívül jól használható csomagkezelő a Windowshoz. Ráadásul az összes így telepített programot egyetlen paranccsal naprakészen tarthatjuk.

A Linux– és Mac-felhasználók már régóta tudják: ha programok telepítéséről és frissítéséről van szó, a legrugalmasabb megoldást az olyan csomagkezelők adják, mint az apt és a dpkg. Ha nem is ilyen ismertek, de Windowsra is számos csomagkezelő létezik, mindenekelőtt a Microsoft Winget. A csomagkezelőn keresztül több ezer program telepíthető, egyszerre frissíthető, és ha szükséges, könnyedén el is távolítható. Ezzel rengeteg kattintást megspórolhatunk a különféle telepítővarázslókban. Ezenkívül egy kötegelt fájl segítségével összeállíthatunk egy csomagot fontosabb segédprogramokból. Amiket aztán más PC-kre telepíthetünk, például barátoknál vagy szülőknél – vagy akár saját új, netán virtuális gépünkre. A tipikus programok közé tartoznak a szerkesztők, tömörítők, böngészők, irodai és képszerkesztő programok. A Winget csomagkezelő biztosítja a kívánt szoftvergyűjteményt.

Csomagkezelő a Windowshoz –  Winget

A Winget telepítése

Ha Windows 10-et használunk, a Winget valószínűleg már része a rendszernek. Ennek ellenőrzéséhez futtassuk a „winget” parancsot a parancssorban vagy a Powershellben. Ha az eredmény egy hibaüzenet, egyszerűen telepítsük a Wingetet. Ezt a legegyszerűbben a Microsoft Storeon keresztül tehetjük meg. Az eszköz neve „Alkalmazástelepítő”, és készítője a Microsoft Corporation. Ha a telepítés után ismét kiadjuk a Winget utasítást a Powershellben, akkor megkapjuk a használható parancsok és opciók listáját. Részletes dokumentációt a https://learn/microsoft.com/hu-hu/windows/package-manager/winget/ oldalon találunk, bár csak angol nyelven.

Első lépések

A Winget szövegbevitellel működik, tehát a használatához a Parancssorra vagy a Powershellre lesz szükségünk. Ráadásul a programok telepítéséhez a megfelelő terminálprogramot rendszergazdai jogokkal kell elindítanunk. Ahhoz, hogy megállapítsuk, mely programok vannak már jelen a rendszerben, írjuk be a „winget list” parancsot.

Az eredmény egy hosszú lista lesz a Name, ID, Version, Available és Source oszlopokkal. Available alatt azt láthatjuk, hogy mely programokhoz tölthetünk le újabb verziót. Az ID alatti karaktersorok feladata, hogy segítsenek megkülönböztetni egy program több verzióját. Például az Opera böngészőből igy találhatunk „Opera.Opera”, „Opera.Opera.Beta”, „Opera.OperaGX” és további változatokat.

Az utolsó oszlop pedig azt jelzi, hogy a program a Winget tárolójának vagy a Microsoft Store-nak a része. Egy adott program kereséséhez használjuk a „search” paramétert. Például a winget search browser” beírásával a telepítésre kész böngészők hosszú listáját kapjuk meg. Hasonlóképpen, a „winget search xampp” beírásával az Apache, MariaDB, PHP és Perl programokból álló szervercsomagot találjuk meg. A programokat név vagy azonosító alapján tudjuk telepíteni. A winget source list paranccsal azt deríthetjük ki, milyen szoftvertárolók állnak a rendelkezésünkre.

Programok telepítése

Következhet a programok telepítése. Ha például a Microsoft Powertoyst szeretnénk letölteni, először gyakran egy keresést kell végeznünk a pontos név vagy az azonosító meghatározásához. Ha a program neve egyedi, erre nincs szükség, elég a „winget search powertoys”. A Powertoys végleges verziójának telepítéséhez használjuk a „winget install „Microsoft Powertoys”” vagy a „winget install XP89DCGQ3K6VLD” parancsot. Mivel ez esetben a Microsoft a forrás, először el kell majd fogadnunk a feltételeket a telepítéshez. De ez minden. A szoftver letöltési oldalának felkutatását, a csomag letöltését és telepítését, a fájlrendszerben való keresgélést mind megspórolhatjuk a Wingetnek köszönhetően.

Ha egy program a Microsoft Store-ból érkezik, de a Winget nem találja meg valamiért, akkor is telepíthetjük a Store URL-jének azonosítóját átvéve. Erre jó példa a Sysinternals Suite. Itt a winget search sysinternals parancs nem vezet el közvetlenül a célponthoz. Ehelyett váltsunk át a Microsoft Store weboldalára a https://apps.micro-/ soft.com/store/apps cimen, és keressünk rá a „Sysinternals Suite” kifejezésre. Ha rákattintunk a megfelelő találatra, az URL végén megtaláljuk azt az azonosítót, amit a telepítéshez használhatunk: winget install 9P7KNL- SRWT25 –accept-package-agreements. Az extra paraméterek a licencfeltételek elfogadását intézik helyettünk.

A programok naprakészen tartása

A Windows Update-et sok kritika érte, amiért csak saját magát és néhány programot – például a Microsoft Office-t vagy a NET keretrendszert – képes frissíteni. A Winget segítségével viszont az összes telepített szoftver frissíthető a legújabb verzióra, egyenként vagy akár egyszerre.

Winget grafikus felülettel

A Winget parancsokkal és paraméterekkel való működtetése nem különösebben bonyolult, de aki a Windows grafikus felületéhez szokott, és inkább hasonlót szeretne használni (vagyis a felhasználók döntő többsége), megteheti. Sőt, többféle felhasználói felület közül választhatunk. Ezek egyik legjobbja a Winstall, amely a https://winstall.app/ címen található, hátránya azonban, hogy X- (korábban Twitter) fiókot igényel.

A WingetUI remek alternatíva. Telepíthető magáról a Wingetről is vagy a virtuális lemezmellékletünkről. Telepítés után az eszköz a „%localappdata%\ Programs’ mappában található. Első indításakor beolvassa az összes telepíthető programot. A programok kereséséhez egyszerűen írjunk be a keresőmezőbe egy kifejezést. Például a „raw” kifejezésre való keresésre több mint 50 találatot kapunk olyan programokról, amelyek kezelik a RAW képformátumot. Az egyes találatokra duplán kattintva megjelennek a program részletes információi és – amennyiben elérhető – a telepítési lehetőségek.

A találati listába visszalépve kijelölhetjük a programot vagy több programot. Sőt, akár más programokat is kereshetünk, és kijelölhetünk. Végül az összes kiválogatott program telepítéséhez kattintsunk a „Kiválasztott csomagok telepítése” gombra. A „Szoftver frissítések” fülön azt láthatjuk, hogy mely telepített programokhoz állnak rendelkezésre újabb verziók. A már megjelölt programok mindegyike frissíthető a „Kiválasztott csomagok frissítése” gombra kattintva. Az utolsó, „Telepített csomagok” fül pedig azt mutatja, hogy milyen szoftvereket telepítettünk már a rendszerbe. Az itt megjelölt csomagokat a kuka ikonnal eltávolíthatjuk.

A telepített programok listája

Végül, de nem utolsósorban a Winget képes listát készíteni a számítógépre telepített és a Wingetben elérhető összes programról. Ezeket így később, egy Windows-újratelepítés után vagy egy másik számítógépen egyetlen Winget-parancúcsal újra telepíthetjük. A csomagkezelő a listát JSON szkriptként menti el. Ha egyes csomagok nem állnak rendelkezésre az adattárban (pl. fizetős programok, játékok), a Winget a következő üzenettel jelzi: „Installed package is not available from any source”. A listát a következő paranccsal hozathatjuk létre, a Powershellben aktuális mappában: „,winget export -o .\win- get-export.json”. Az így kapott JSON fájlt egy szövegszerkesztővel megtisztíthatjuk, majd a benne felsorolt programokat bármelyik számítógépre telepíthetjük vele. A parancs: „winget import -i .\winget-export.json -accept-package- agreements”. A Winget képes listát készíteni a számítógépre telepített és a Wingetben elérhető összes programról. Ezeket így később, egy Windows-újratelepítés után vagy egy másik számítógépen egyetlen Winget-paranccsal újra telepíthetjük.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom