Létezik Chatbot forrásmegjelöléssel? A ChatGPT egyik zavaró tulajdonsága, hogy nehéz kideríteni a kapott válaszok valódiságát. A Perplexity AI ezt azzal segíti, hogy a válaszok mellé a forrásokat is felsorolja.

Nagyon sok mindenre használható a ChatGPT, de nem egészen megbízható: előfordul, hogy válaszaiban pontatlanságok vannak, egyes esetekben pedig csak kitalálja az egészet. Mivel nem írja ki a felhasznált forrásokat (és ha rákérdezünk erre, legfeljebb kitalál párat), a válaszok valódiságát ellenőrizni igen nehéz.

A Perplexity Al egy chatbot és egy keresőmotor keveréke. Nyelvileg nem olyan szofisztikált, mint a ChatGPT, de felsorolja azokat a weboldalakat, amelyeket felhasznált a válasz összeállításánál. Így meg is látogathatjuk ezeket, hogy ellenőrizhessük megbízhatóságukat. Ráadásul, ellentétben a 2021 szeptemberénél frissebb adatokkal nem rendelkező Chat-GPT-vel, a Perplexity AI a legfrissebb információkhoz is hozzáfér.

Chatbot forrásmegjelöléssel

Munkamenet

Látogassunk el közvetlenül a Perplexity Al weboldalra, vagy használjuk a hozzá tartozó kliensprogramot. Az MI használata mindkét esetben ingyenes és külön fiók létrehozását sem igényli.

1. A Perplexity Al meglátogatása

A mobiltelefonok esetében az Android-hoz és iOS-hez készült kliensprogram a „Perplexity – Ask Anything” névre hallgat, és elérhető a mindkét platformhoz tartozó alkalmazásboltban. Az asztali böngészőből használható weboldalt a www.perplexity.ai címen találjuk. A szoftver megérti a magyar nyelvű kérdéseket, de angolul válaszol rájuk – de azért is érdemes angolul kérdezni, hogy elkerüljük a fordítási hibákat.

2. Kérdésfeltevés

Írjunk be valamit az oldal közepén található mezőbe – például kérdezzük meg „How big is the black hole in the center of the milky way?” Egy értelmes, teljes értékű választ kapunk, és felette megjelennek a források is, például a NASA, Wikipedia, Astronomy.com. Alul még egy sor, a témához kapcsolódó kiegészítő kérdést is felajánl a rendszer.

3. További kérdések

A weboldal legalján egy beviteli mezőt találunk további, a témához kapcsolódó kérdések számára, így megkérdezhetjük például „when was it discovered?” Erre új választ kaptunk, a hozzá tartozó felhasznált forrásokkal és további kérdésajánlatokkal. Ezen a módon gyorsan elmélyedhetünk egy adott témában, miközben folyamatosan ellenőrizhetjük az adatok és a válaszok valódiságát is.

4. Képek megjelenítése

A Perplexity AI képekkel is tud válaszolni, például akkor, ha egy témában a „follow-up question” a „Can you show a picture of it?”. Esetünkben például több fotót kapunk a Sagittarius A* fekete lyukról, melyek között a méretére utaló összehasonlító ábra is ott van, mely megmutatja, hogy Napunk helyére rakva” egészen a Merkúr pályájáig érne a fekete lyuk határa. Az olyan kérdések, mint a „show me a picture of a cute dog”, szintén megfelelő képekhez vezetnek bennünket, illetve fotóalbumokra mutató linkeket is kapunk.

5. Források használata

A Perplexity nemcsak az interneten képes keresgélni, hanem megadott weboldalakon is, melyekre leszűkíthetjük működését. Így használható a Wolfram Alpha, a Wikipedia és különböző akadémiai szerverek. Ehhez a beviteli mező bal alsó sarkában kattintsunk a nagyító ikonra, és válasszuk ki a megfelelő területet.

6. További szolgáltatások

Ha fiókot regisztrálunk, többet kapunk. Ugyanis lehetőségünk lesz a kérdéseket szerkeszteni, további forrásokkal kiegészíteni a felhasználtakat, vagy kivenni közülük. Ehhez a válasz mögött megjelenő szerkesztés gombra kell kattintani. Ha szükséges, fájlokat is feltölthetünk. A Copilot megpróbálja megérteni, hogy mire vagyunk kíváncsiak, így néha tisztázó kérdéseket tesz fel, és további forrásokat is bevon a keresésbe. A havi 20 dollárba kerülő fizetős változattal a Claude 2 vagy a GPT-4 modellekhez is hozzáférünk.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom