A CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) egy olyan biztonsági intézkedés, amelyet a weboldalakon található űrlapok és bejelentkezési oldalak védelmére használnak. Célja, hogy megkülönböztesse az embereket a gépektől vagy automatizált szkriptektől. A CAPTCHA-k általában képek, hangok vagy matematikai feladatok formájában jelennek meg, amelyeket az ember könnyen megoldhat, de az automatizált programok számára ez már sokkal nehezebb.

Mi ellen véd a CAPTCHA?

Az online rendszerek számos támadásnak vannak kitéve. A hekkerektől a spam levelekig igen széles a skála, amivel bombáznak minket az adataink ellopása érdekében. Éppen ezért a CAPTCHA megoldásokat gyakran használják spam-robotok vagy más automatizált támadások megakadályozására. Például regisztrációs űrlapok tömeges kitöltése, rosszindulatú botokkal történő támadások, vagy jelszófeltörési kísérletek ellen egyaránt.

A CAPTCHA-k számos formátumot ölthetnek, beleértve a képekben rejtett szövegeket, számokat vagy egyéb vizuális elemeket, hangfelvételeket, amelyeket le kell játszani és leírni, vagy akár egyszerű matematikai problémákat is.

Bár a CAPTCHA-k hatékonyan képesek megakadályozni az automatizált támadásokat, néha lehetnek kellemetlenek vagy kihívást jelenthetnek a felhasználók számára. Ezért fontos, hogy azokat olyan módon alkalmazzák, hogy minimalizálják a felhasználói élményre gyakorolt hatásukat, például a felhasználóbarátabb formákat vagy kiegészítő biztonsági intézkedéseket, például a reCAPTCHA-t alkalmazzák.

További biztonsági megoldások lehetnek még megelőzésre az erős és biztonságos jelszavak, a kettős hitelezés egyaránt.

Ha szeretnénk biztonságban tartani jelszavainkat, akkor mindenképpen ajánlott valamilyen jelszókezelő használata. Nemcsak a saját fiókjaink felhasználása, de akár a WordPress honlapunk kezelése során is. Ez lehet akár a LastPass, Dashlane vagy a KeePass is. Mindegyik esetében az a legfontosabb szabály, hogy egy nagyon erős mesterkulcsot használjunk.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom