Magánemberként és vállalkozásként is megfordulhat a fejünkben, hogy blog vagy weboldal a megfelelőbb számunkra. Ehhez azonban érdemes először jobban körbejárni, hogy mi a blog és a weboldal között a különbség? Melyiket mikor érdemesebb alkalmazni inkább? Mik a hasonlóságok és a különbségek? Ennek megértéséhez szeretnénk most egy kis segítséget adni.

Blog vagy weboldal

Blog, blogolás

Mi az a blog, blogolás, és hol találkozhatunk vele? Ki blogoljon és kinek? Egyáltalán milyen platformon? Napjainkban bárki lehet blogger és ehhez semmilyen IT-s vagy egyéb technikai tudás nem szükséges. A blogok készítése ugyanis nem bonyolult. Ráadásul a Facebook felhasználók jelentős része is megoszt különböző bejegyzéseket. Amik már nem is állnak olyan messze a blogolástól.

A blogolás kapcsán az első kérdések körül felmerül, hogy kinek, milyen témában és milyen típusú tartalmat fogunk készíteni. Ehhez nem baj, ha azt is tudjuk, már az elején, hogy hosszabban vagy rövidebben írjunk és mindezt milyen gyakorisággal.

Mindezek után pedig a következő kérdés, hogy mindezt milyen platformon is tegyük? CMS (Content Management System) vagy tartalommenedszment rendszeren keresztül vagy blogolási platformon. A CMS olyan szoftvercsomag, ami egy adott weblapon megjelenített tartalom. Vagyis egy egyszerű kezelő felületen keresztül felvitt tartalom a weboldalon automatikusan jelenik meg. Ezek pedig szakember nélkül is könnyen kezelhetők.

Blog vagy weboldal

A blogolási platformok éppen ezért blog formátumú weblapok készítésére szolgáló CMS-ek. 

Pl. a Ghost csak részlegesen elérhető infrastruktúrát ad, így ehhez meg kell venni még a Ghost Pro verziót is, ami már a WebHost szolgáltatást is tartalmazza. De pl. a WordPress.com a tárhelyet, domaint és a szerverszolgáltatást is adja.

Éppen ezért mindezek kiválasztása előtt érdemes figyelembe venni, hogy melyik milyen technikai tudást igényel. Kezdőként érdemes a legegyszerűbb blogolási platformok közül választani. (pl. Medium Tumblr). Ingyenes platformok között is válogathatunk. Ennek előnye, hogy pár perc alatt létrehozható, de cserébe nem sok szabadságot ad a testre szabásra. A fizetett verziók viszont nagyobb technikai (sokszor programozási) tudást igényelnek.

Blog vagy weboldal közötti legnagyobb különbség

Mint a fentiekből is kiderül a blogolás egy rendszeres időközönként megjelent írás valamilyen témában. Ezzel szemben a weboldal egy statikus oldal, vagyis sok esetben az elkészültét követően a rajtuk lévő tartalom – szövegek, képek, videók stb. – nem, vagy csak nagyon ritkán változik.

Weboldal

A weboldal ugyanis egy olyan platform, ahol a vállalkozásunk, szolgáltatásunk, stb. kapcsán értékesítünk. Mind ehhez van egy bemutatkozó oldal, ahol elmondjuk kik vagyunk és mit csinálunk, elérhetőség és/vagy kapcsolat, illetve egy rendelési lehetőség. Azonban a marketing az online értékesítés terén is hozott változásokat, emiatt a blogírás fontossága itt is megjelent. Ha pedig már adott egy weboldal, akkor érdemes azon blogolni, egy erre kialakított blog részben.

Itt pedig máris megjelenik egy nagy különbség a blog és a weboldal között. Ugyanis a weboldal lehet teljesen statikus, illetve lehet egyszerre statikus és dinamikus is, ha van rajta blog szekció.

Weboldal vagy blog

Minden blog egy honlapon vagy weboldalon van, de nem minden weboldalon van blog is. Így már érzékelhető is a lényeges különbség.

A weboldalak mellett pedig vannak a már korábban említett platformok is, amik kifejezetten saját blogok létrehozására készült rendszerek.

Mindezek ismeretében érdemes átgondolni, hogy mely felületen szeretnénk megtenni a blogolást. Persze ezek átjárhatók, így, ha egy ingyenes egyszerű verzióval indulunk is el, bármikor változtathatunk.

Ha pedig megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb platformot, akkor már indulhat is az írás! Ha elakadtál vagy segítségre van szükséged, kérd személyre szóló ajánlatunkat itt!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom