Mi az a blog, blogolás, és hol találkozhatunk vele? A blog olyan tartalmakat jelenít meg bármely témában, ami bejegyzések, cikkek formájában kerül rögzítésre. Napjainkban egyre többet böngészünk a neten, akár híreket nézegetve is. Sokszor futhatunk bele így blogokba is, amikor szörfözünk egyik linkről a másikra, majd egyszer egy érdekesnek tűnő témánál hosszan elidőzünk és csak olvasunk és olvasunk…

Na ez olyankor fordul főleg elő, ha egy jól megírt, nekünk való blogba ütköztünk bele. Mert az ilyen egyszerűen beszippantja az embert és nem enged el. Ráadásul nemcsak a blog, de a kommentek is ott tudják fogni még az érdeklődést. 

Blog, blogolás

Blogot írni bármilyen témában lehet. Jellemzően 1-2 téma köré épül, ami bármi lehet az ételektől az autókig. A lista tényleg végtelen. Meghatározó az író stílusa, ami az olvasónak vagy beválik vagy nem. Jellemzően azokat a blogokat olvassuk, ahol a téma is érdekel minket és az író stílusa is közel áll a sajátunkhoz. Ahol azt érezhetjük, hogy a mondanivaló nekünk szól.

Ki írhat blogot?

Blogot bárki írhat, még csak írónak sem kell hozzá lenni. Blog szerkeszthető egyénileg is, de lehet blogot közösen is szerkeszteni. Ennek megfelelően a tulajdonosa is lehet egyetlen blogger, vagy többen is.

Ezt megtehetjük egy weboldalon keresztül vagy blogplatformon is. A különbség, hogy minden blog egy weboldalon lesz rajta, azonban nem minden weboldalon található blog aloldal is.

Amire mindenképpen szükségünk lesz:

Domain név

A legelső lépés, akárcsak egy honlap készítésénél a megfelelő, találó domain név megválasztása. Ha ez megvan, akkor rögtön lehet is ellenőrizni, hogy szabad-e. Amennyiben szabad, akkor a lehetséges, megadott végződésekkel le is lehet foglalni. Ha magyar nyelven szeretnénk a blogot indítani és üzemeltetni, akkor a legjobb a .hu végződésű domain név.

Találkozhatunk azonban olyan címekkel, mint például azutazasom.blog.hu. Ebben az esetben nem kötelező saját weboldalt készíteni és domaint regisztrálni sem. Itt ugyanis elegendő blogplatformot használni. Ezek egy része pedig ingyen is elérhető. (Itt viszont érdemes tudni, hogy nem lesz saját domain nevünk ebben az esetben, hanem a platform – vagyis főoldal – neve fog megjelenni a saját oldalunk linkjében is.

Tárhely bérlése

A tárhely szolgáltató kiválasztása sem elhanyagolható szempont, mert ha nem jól sikerül, csak később okoz problémát, de nagyon tud fájni.

Lássuk mik a fő szempontok ebben az esetben:

 • gyors legyen (ügyfeleket veszthetünk, ha nem tölt be – időben – az oldal)
 • megbízható legyen, ne legyenek kimaradások
 • egyszerűen kezelhető legyen (a szolgáltató nélkül is tudjuk kezelni)
 • legyen mindig elérhető ügyfélszolgálata
 • fontos, hogy legyen biztonsági mentés
 • mindezek mellett ne legyen túl drága
 • az sem baj, ha a WordPress már előre fel van telepítve rá

Minden tárhelyszolgáltatónál választható csomagok vannak, annak függvényében, hogy mekkora tárhelyre van szükségünk, illetve hány domain számára elérhető a tárhely.

Blog, blogolás induló lépések

Érdemes már az elején eldönteni, hogy mi a célunk a blogolással. De jellemzően elegendő egy ingyenes platform kiválasztása is. Ugyanis bármikor lehet váltani más, profibb megoldásra is.

Az ingyenes platformok előnyei:

 • kezelésük rendkívül egyszerű
 • semmilyen előképzettséget, technikai tudást nem igényel

Hátrányai:

 • nehéz fejleszteni, bővíteni
 • nem zökkenőmentes átállni róla egy komolyabb rendszerre
 • a tartalom nem a miénk, csak tároljuk
 • nem lesz profi domain nevünk
 • a blog külalakjának alakítására nincs ráhatásunk

WordPress blogplatform

Érdemes tudni, hogy a WordPressnek is van ingyen elérhető blogplatformja. Ezt pedig a WordPress.com címen lehet elérni.

Ha megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb platformot, akkor már indulhat is az írás!

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom