Biztonságos jelszavak 5 egyszerű lépésben? A jelszavak gyakran túl rövidek, egyszerűek, többször használtak, vagy csak, elfelejtjük őket. A jelszómenedzserek mindezen segítenek. Megmutatjuk, hogyan lehet viszonylag könnyen váltani, és javítani a biztonságon.

Egy kutatás szerint a válaszadó felhasználók negyven százaléka még mindig papírra írja a jelszavait. Bár ez kórosan maradi megoldásnak tűnik, de még így sem a legrosszabb stratégia. Sok felhasználó ehelyett egyetlen jelszóval jelentkezik be mindenhova. Vagy a legegyszerűbb karaktersorozatokat használja, mint például az „admin” vagy az „12345678″. Sok esetben pedig csak a mobiltelefonon mentik el a belépési adatokat, amit utána PC-n be kell gépelni. Vagy éppen a számítógép böngészője rögzíti azokat, ha böngészőt váltanának, emiatt jóformán mindent kezdhetnek elölről.

Biztonságos jelszavak 5 egyszerű lépésben

1. lépés: helyzetfelmérés

Először is, gondoljuk át, hol tároljuk jelszavainkat. Lehet, hogy néhányan csak fejben őrzik, mások papíron vagy szövegfájlban jegyezték fel, esetleg böngészőjükben vagy mobiltelefonjukban mentették el őket. Fontos összegyűjteni mindezeket a forrásokat egy egyszerű listába, hogy tisztában legyünk velük. Ellenőrizzük a böngészési előzményeket és a mobil alkalmazásokat is. Gyűjtsük össze az összes bejelentkezéshez szükséges információt, mert valószínűleg több fiókunk van, mint gondolnánk.

2. lépés: jelszókezelő

Számos jelszókezelő közül válogathatunk. Mi most a Bitwarden ingyenes verzióját ajánljuk. Ehhez első lépésként regisztráljunk egy ingyenes fiókot a vault.bitwarden.com oldalon. Fontos, hogy egy legalább 12 karakteres, de inkább hosszabb mesterjelszót válasszunk, ami nyitja majd meg a jelszószéfünket. Jelentkezzünk be a böngészőben a fiókkal, majd erősítsük meg az e-mail-címünket. Importálhatjuk korábbi jelszavainkat a böngészőkből vagy más jelszókezelőkből a Bitwardenbe. Ehhez először hozzunk létre egy importálható CSV-fájlt a forrásnál, például a Chrome vagy Firefox segítségével. Fontos, hogy az importálás után mindig töröljük az exportált fájlokat, mert azok tartalmazzák a jelszavainkat titkosítatlanul.

3. lépés: Jelszavak bevitele

Ha eddig nem digitálisan rendszereztük jelszavainkat, akkor most mindet be kell gépelnünk. Majd telepítsük a Bitwarden Windows verzióját, ami szinkronizálja a jelszószéfet a számítógépünkre. Az interneten vagy a Windows appban használjuk a pluszjelet új bejegyzések hozzáadásához.

Miután digitalizáltuk, ellenőrizzük a hozzáférési adatok biztonságát, és cseréljük ki azokat, amelyek nem tartalmaznak hosszú vagy bonyolult karaktereket. Telepítsük a Bitwarden böngészőbővítményét, ami független a Windows apptól, de szinkronizál vele. Be kell jelentkeznünk az e-mail-címünkkel és a mesterjelszóval, és ügyeljünk a Bitwarden.eu címre.

A böngészőben kattintsunk jobb egérgombbal a bejelentkezési mezőre, majd válasszuk a Bitwarden „Automatikus kitöltés bejelentkezés” lehetőséget. A Bitwarden automatikusan kitölti a mezőket, nekünk csak a bejelentkezés gombra kell kattintanunk, és még a nagyobb biztonság érdekében meg kell adnunk a kétlépcsős hitelesítést.

4. lépés: Biztonságos jelszavak

Az ingyenes verzióban magunk is elvégezhetjük az ellenőrzést, bár kevésbé gyors vagy tudományos módon, mint a prémium verziónál. Ehhez egyszerűen nyissuk meg a széfet az asztali kliensben vagy a vault.bitwarden.com címen, és nézzük át az összes mentett jelszót. Amelyik nem legalább 20 karakter hosszú és/vagy nem tartalmaz elég speciális karaktert, azt változtassuk meg.

A jelszóváltás általában a fiók- vagy biztonsági beállításokban található az adott oldalon, miután bejelentkeztünk. Ha telepítettük a Bitwarden böngészőbővítményét, könnyedén megoldható az asztali gépen. Keressük meg a jelszóváltás lehetőségét az oldalon, majd kattintsunk a Bitwarden ikonjára a böngészőben, és válasszuk a generátort.

A jelszógenerátor ajánl egy hosszú és biztonságos jelszót, amit másoljunk ki, majd használjuk a weboldalon a jelszóváltáshoz. Ha szükséges, mentsük el az új jelszót ideiglenesen egy üres fülre vagy jegyzetappba. Ha a Bitwarden nem ajánlja fel a jelszócserét, kézzel is lecserélhetjük, majd mentsük el a változtatást. Ne felejtsük el az új jelszót a Bitwardenben is frissíteni, és ha szükséges, használjuk a korábban mentett jelszót a vágólapról.

5. lépés: Biztonságos hozzáférés

Mostanra minden jelszavunk biztonságos, és biztonságosan is őrzött a titkosított trezorban. Ahhoz, hogy hozzáférjünk, a mesterjelszóval nyithatjuk ki, de még biztonságosabbá tehetjük a kétlépcsős hitelesítéssel (2FA) a Bitwarden oldalán.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom