A tapasztalatok eltérők, akárcsak a vélemények, de vajon biztonságos-e az online vásárlás? Sokan ódzkodnak tőle, míg mások – főleg a pandémiás időszak óta – el sem tudják már képzelni az életüket enélkül. Hiszen nagyon gyorsan, kényelmesen, bárhonnan elvégezhető és a választék is óriási. Nem időhöz kötött, mint az üzletek esetében, ahol záróra után már nem tudunk vásárolni, így a nap bármely szakaszában – amikor időnk éppen engedi – tudunk online vásárolni.

Már a pandémiás időszakot megelőzően is éves szinten minimum  1 terméket vásárolt a magyar internetfelhasználók 91%-a, mely azóta csak növekedett. Ebben az időszakban – a korábban szinte elképzelhetetlennek tűnő – nagy bevásárlásokat is neten keresztül intézték nagyon sokan és már nemcsak a fiatalabb felhasználók. Számos cég csak hetekkel későbbre tudott kiszállítási időpontot biztosítani, annyira népszerű lett ez a bevásárlási forma. Mely egyrészt nagyon biztonságos volt – hiszen minimálisra csökkentette más emberekkel a találkozást – azonban, mint minden online vásárlás tartogatott veszélyeket is.

Online vásárlás veszélyei

A hazai internet felhasználók jelentős része napjainkban már nemcsak hazai, hanem egyre több külföldi webáruházban is vásárol. Ennek pedig elsősorban anyagi okai vannak, hiszen sokszor jóval kedvezőbb áron lehet a termékekhez jutni így. Bár legyünk körültekintőek, mert nem mindig az olcsó, a tényleg kedvezőbb.

biztonsagos_e_az_online_vasarlas

Mire érdemes figyelni?

  • ne kattintsunk rá minden reklámra, ahol valószínűtlenül alacsony áron kínálják a termékeket
  • ismert webáruházból vásároljunk
  • nézzük a véleményeket
  • ellenőrizzük, hogy a szolgáltató weboldala rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal
  • figyeljünk rá, hogy milyen adatokat szolgáltatunk ki
  • futtassunk az alkalmazásainkon vírusellenőrző programot
  • tartsuk a gépünket naprakészen a frissítésekkel
  • lehetőleg ne nyilvános wi-fi hálózatról intézzük a vásárlásainkat
  • erős jelszavakat használjunk
  • ha lehet vásárláshoz használjunk másik bankkártyát

Bankkártya használat a vásárlás során

Ma már számos szolgáltató létezik, ahol akár ingyen is lehet bankkártyát igényelni. Egyik ilyen szolgáltató a Revolut, ahol az online vásárlásaink során egyszer használatos virtuális kártyát is tudunk használni, így téve biztonságosabbá a vásárlást. Ezáltal ugyanis nem a saját bankkártya adatainkat adjuk meg, és akár csak annyi pénzt helyezünk el a kártyán, ami az adott vásárláshoz szükséges.

biztonsagos_e_az_online_vasarlas

Az online vásárlás egyik legnagyobb veszélye, hogy ellopják az adatainkat. Ezért, ha nincs virtuális kártyánk, akkor is érdemes a bank kétlépcsős azonosítását bekapcsolni, így minden tranzakció előtt SMS érkezik a telefonunkra és csak a megerősítő kóddal tudjuk a fizetést intézni. Jó, ha tudjuk, hogy a kártyaszám, név, a lejárati idő és a kártya hátoldalán található biztonsági kódon kívül más adatot nem kérhetnek el. Így, ha a PIN kódunkat vagy egyéb személyes adatot kérnek, akkor kezdjünk el gyanakodni!

Érdemes azonban a vásárlásról szóló visszaigazoló e-mailt is megőrizni. Ezzel fogjuk tudni ugyanis a vásárlást igazolni, ha bármely ok miatt szükség van rá. Ennek tartalmaznia kell a terméket, az árát és a kiszállítás módját is. A webshopokban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mintha hagyományos üzletben vásároltuk volna. Méretbeli eltérések esetén – ez főleg ruhák és cipők kapcsán jelentkezhet – élhetünk a visszaküldés jogával, de ebben az esetben a postaköltséget nekünk kell állni. Ezt elkerülendő érdemes a rendelés előtt az adott oldal mérettáblázatában is tanulmányozni a méreteket.

Tehát vásároljunk bátran online, de legyünk körültekintőek, figyelmesek!

Vissza a blog bejegyzésekhez

error: Védett tartalom