Egy böngésző már nem elég, ha szeretnénk biztonságban az interneten böngészni, keresgélni. Ugyanis nem muszáj egyetlen böngészőhöz ragaszkodnunk. Sőt egyre inkább az a javaslat, hogy két-három példányt is használjunk, hiszen egyik sem ideális minden szituációban. Ezzel védhetjük adatainkat és biztonságban maradhatunk az interneten is.

Biztonságban az interneten

Hogy melyik a legjobb böngésző, erről már írtunk korábban. Azonban az az igazság, hogy egy böngésző nem elég ahhoz, hogy minden szituációban tökéletesen helytálljon. Különösen adatvédelmi szempontból járunk jól, ha váltogatjuk a programokat. Hiszen így egyetlen szolgáltató sem kap komplett képet rólunk, és a weboldalakon átívelő követési módszerek hatásfoka is csökken ilyen körülmények között. De akkor is jól jön ez a több lábon állás, ha valamelyik honlap nem jelenik meg megfelelően az egyik böngészőben, vagy valamelyik szolgáltatás nem érhető el rajta keresztül. Ha pusztán az adatvédelem és a biztonság a célunk, akkor talán a Tor Browser a legjobb választás.

Az optimális kombináció

A Tor Browser nagyon biztonságos, de vannak korlátai. Először is, lassú – és rengeteg szolgáltatás nem fut rajta. A Firefox és a Brave kiváló párost alkotnak, erősségeik és gyengeségeik szinte tökéletesen kiegészítik egymást.  Javasolt tehát ennek a három programnak a telepítése – de ha ragaszkodunk egyetlen programhoz, akkor a Brave és a Firefox között érdemes választanunk.

Ismerkedjünk meg a Tor Browserrel

Legyen a Tor Browser a mindennapi böngészőnk! Hírolvasásra, termékek kiválasztására, információkeresésre ez a szakértők által előre beállított, szuperbiztonságos szoftver a legjobb választás, ha magánéletünket biztonságban szeretnénk tudni. Lehet, hogy az oldalak betöltése egy kicsit tovább tart majd, de legyünk türelmesek. Mert a háttérben futó onion routing idő-és erőforrásigényes módszer. Ugyanis több véletlenszerűen kiválasztott csomóponton át juttatja el így lenyomozhatatlan kéréseinket a célszerverhez.

Beállításai

Mivel a Tor Browser alapját a Firefeox ESR adja, kezelhetősége viszonylag jó, de azért van pár beállítás, amire oda kell figyelni. Ilyen például a Tor hálózat automatikus használata indítás után. A kiegészítők közül két fontos példányt előre telepítettek, ez a HTTPS Everywhere és a NoScript. Az előbbi azt biztosítja, hogy ha csak lehetséges, biztonságos kapcsolatot használjon a rendszer, míg az utóbbi a nem biztonságos forrásból származó JavaScript futtatását tiltja le.

Egyéb kiegészítők

Más kiegészítőt ne telepítsünk, mert minden plusz ilyen elem csökkenti a program kínálta biztonságot. Ez egyben azt is jelenti, hogy használjuk a böngészőt angol nyelven, amit a telepítőrutin javasol is egyébként. A Tor fejlesztői persze tisztában vannak azzal, hogy egy túlzottan lezárt szoftver használhatatlan, így a gyári beállítások nem tekinthetők abszolút biztonságosnak. Ezen azonban változtathatunk: kattintsunk a címsor mellett a pajzsikonra, majd válasszuk a Change lehetőséget. Itt alapértelmezetten a Standard fokozatot láthatjuk. Ez az, ami a legkevesebb kényelmetlenséget okozza. Ha valamiért szeretnénk növelni a biztonsági szintet, akkor válasszunk az alternatívák, a More secure (biztonságosabb) vagy Most secure (legbiztonságosabb) fokozatok közül.

Firefox és Brave beállítása

A Firefox és a Brave remek választás például internetes szolgáltatásokhoz, vagy olyankor, ha az adott oldal megjelenítésekor a Tor Browser hibásan dolgozik. A Firefox esetében a Beállításokban az Adatvédelem és biztonság alatt az alapértelmezett Szokásos szint helyett választhatjuk a Szigorú vagy az Egyéni szintet. Ha az oldalon lefelé görgetünk, eljutunk a Firefox adatgyűjtés részhez, itt kapcsoljunk ki mindent. A szoftver egy másik erőssége, hogy az adatvédelem nagyon jól testre szabható. Ehhez írjuk be a címsorba az about:config címet.

A Brave böngészőnél a Beállításokban a Biztonság és adatvédelem részben tudjuk kikapcsolni az adatgyűjtést. A Közösségi média blokkolása részben a Facebook és Google kínálta beléptetőfunkciókat tilthatjuk le. Az uBlock Origint használók kikapcsolhatják a Google Biztonságos böngészés szolgáltatását, de a kettő egymással párhuzamosan is dolgozhat. Nem árt testre szabni a keresőmotort is, és a Google helyett a Startpage-et vagy a DuckDuckGót választani. Próbáljuk ki a kizárólag HTTPS-t használó üzemmódot is, mely a Brave-ben automatikusan be van kapcsolva, a Firefoxban azonban aktiválni kell.

A böngészőkbe épített jelszókezelést kapcsoljuk ki, jobb, ha ezeket a böngészőn kívül tároljuk, akár a felhőalapú Bitwarden, akár a teljesen offline, nyílt forráskódú KeePassXC segítségével.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom