A Chrome, a Firefox és az ezekből eredő böngészők többsége kevés újdonságot kínál, de léteznek egyéb alternatív böngészők is. Ezek pedig olyan alig ismert lehetőségek, amelyek innovatív funkciókat is tartalmaznak, és megkönnyítik a webes munkát.

Alternatív böngészők – Vivaldi

A Vivaldi különösen érdekes. Bár 2015 óta létezik, piaci részesedése még mindig olyan kicsi, hogy általában meg sem jelenítik az összevetésekben. Ez a böngésző nemcsak teljes értékű e-mail-klienssel, valamint, naptár- és jegyzetapplikációval rendelkezik, hanem támogatja a szigorúan elkülönített munkaterületeket is.

A Vivaldi közvetlenül a telepítés után feltesz néhány alapvető kérdést, hogy a böngészőt igényeinkre szabja. Például blokkolhatjuk a nyomkövetőket és a hirdetéseket, importálhatjuk a könyvjelzőket egy másik böngészőből, kiválaszthatunk egy témát, és meghatározhatjuk a lapsáv pozícióját a böngészőben.

A Vivaldi a legtöbb e-mail-címhez képes automatikusan konfigurálni a szerverbeállításokat. Csak akkor kell a „Manuális beállítás’ funkciót használnunk, ha ez valamiért nem működik. A levelezőprogram támogatja az üzenetek fogadásának és küldésének minden fontos funkcióját. Minden egyes levél felett találunk gombokat, amelyekkel válaszolhatunk rá, továbbíthatjuk, mappába helyezhetjük, megjelölhetjük spamként, archívumba küldhetjük vagy törölhetjük.

Munkaterületek rendezése

Sok felhasználó annyi lapot tart nyitva egyszerre, hogy azokat szinte már lehetetlen átlátni. A Vivaldi munkaterületei segítségével rendet tehetünk ebben a káoszban. A bal felső sarokban található gomb segítségével létrehozhatunk például egy területet mindennek, ami a munkánkkal kapcsolatos, egyet az utazási oldalaknak, egyet a közösségi médiának és egyet a híreknek.

Alternatív böngészők – Sidekick

A Sidekick egy másik olyan böngésző, amely korábban elhanyagolt funkciókat kínál, például figyelemelterelés-blokkolót. A Sidekick egyelőre sajnos nem érhető el magyar nyelven, de remélhetően idővel hozzáadják majd a fejlesztők.

Azokat a felhasználókat, akik csak nézelődni akarnak olyan weboldalakon, mint például a YouTube, de túl sok időt töltenek ott, automatikusan visszaküldi egy olyan helyre, amelyen valami hasznosabbat tehetnek. A böngészőbe integráltak egy feladattervezőt és egy Pomodoro idózítőt is, utóbbi 25 perc után emlékezteti a felhasználót, hogy tartson egy kis szünetet.

A Vivaldihoz hasonlóan a Sidekick is képes a lapokat tematikus csoportokba rendezni, amit itt „Sessions” néven találhatunk meg. Ez megkönnyíti például a különböző projektek nyomon követését, rendszerezését. Nemrég elkészült a profilunkból elérhető, Workspaces nevű munkaterület-rendszer is, amely képes saját webappokat is kezelni a lapcsoportok mellett, elkülönített sütikkel. Azonban csak Pro verzióban.

A Sidekick célja a hatékonyság növelése, a munka közbeni zavaró tényezők csökkentésével. Ugyanis a „Distraction blocker” gondoskodik róla, hogy az általunk meghatározott időszakban ne engedhessünk a kísértésnek, szórakoztató(bb) weblapok behívásával. Ezek helyett a figyelemelterelés-blokkoló mindig visszairányít minket egy produktívan használható lapra. A funkció aktiválásához kattintsunk a bal alsó sarokban található fogaskerék ikonra és a Distraction blocker” sorra. Aktiválása után megadhatjuk, mely napokon és mikor kapcsoljon be a blokkolórendszer.

Alternatív böngészők – Ferdium, Station

A Ferdium és a Station egészen szokatlan: bár technikailag a Chrome-ra épülnek, de nem klasszikus böngészők. Mindkettőt olyan, a weben intenzíven dolgozó felhasználók számára tervezték, akik egyszerre több webappot használnának, amiket munkacsoportokba is szeretnének szervezni, viszont nincs szükségük a hagyományos böngészők legtöbb funkciójára.

Szinte minden alternatív böngésző a Blink motorra épül, amely viszont a Chromiumból és így a Chrome-ból származik. Egyedül a Floorp használja a Mozilla Foundation Gecko motorját. A Floorp rugalmas felületet kínál, amely például több sorban jeleníthet meg lapokat, és fejlesztői nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználói adatok védelmére is.

Alternatív böngészők – Floorp

A legtöbb böngérszőalternatíva a Chrome Blink motorjára épül. A Floorp azon kevés kivételek egyike, amelyek helyette a Mozilla Foundation Gecko motorját használják. Így a böngésző ideális azok számára, akik szeretnének a Firefox világában maradni, és továbbra is használni szeretnék a megszokott bővítményeket. A Floorp nemcsak felül jeleníti meg a lapokat, de igény szerint a képernyő bal oldalán vagy alján is képes erre. Valamint rendelkezik egy osztott nézet funkcióval is, amely kétoldalt jeleníthet meg egymás mellett.

A Floorp egy viszonylag friss, nyílt forráskódú projekt, amelynek akad még néhány technikai problémája. Például hibák és hiányosságok vannak a fordításban, és a munkaterületek is kicsit döcögősen működnek.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom