Hogyan történhet egyszerűen, gyorsan az adatok mentése? Ha elveszítjük az éves beszámolónkat, a készülő szakdolgozatunkat vagy a kedvenc nyaralási fotóinkat tartalmazó mappát, nem kell azonnal feladnunk: az adatok többféle módon is helyreállíthatók.

A fájlok kimondottan felhasználói sérülékenyek. Nemcsak ügyetlenség, de szoftver- és hardverhibák, például rosszindulatú programok vagy a merevlemez hibás szektorai is végzetesek lehetnek számukra. Szerencsére a Windowsban több biztonsági háló is létezik, amely hasznos lehet adatvesztés esetén. Emellett harmadik féltől származó eszközöket és felhőszolgáltatásokat is igénybe vehetünk, akár adatvesztés után, azok kimentésére, akár – jobb esetben – megelőző intézkedésként.

Adatok mentése – Azonnali teendők

Ha a Windows Intézőben a [Del] billentyűvel vagy a helyi menü Törlés parancsával távolítottunk el tévedésből egy fájlt vagy mappát, a kezdeti sokk leküzdése után elég lenyomni a [Ctrl] + (Z] billentyűkombinációt. Ahogy sok programban is, erre a kombinációra aktiválódik a visszavonás funkció. Ez nevéhez illően visszavonja a legutóbbi utasításunkat, így, ha időben kapcsoltunk, a törölt elemek azonnal újra megjelennek.

Virtuális kukabúvárkodás

Ha a fájlokat régebben töröltük, akkor a visszavonás funkció már nem használ. Ekkor a hiányzó elemeket már a Windows Lomtárában kell megkeresnünk. Alapbeállítások szerint a Windows asztalának bal felső sarkában található a Lomtár ikonja. (Ha nincs ott, a „Gépház | Személyre szabás” menüben a Témák fülre, majd abban az „Az asztal ikonbeállításai” linkre kattintva visszaszerezhetjük.) A megnyíló Intéző ablakban a szemetes tartalma látható. Jelöljük ki a visszaszerezni kívánt fájlokat és mappákat, majd kattintsunk az „A kijelölt elemek visszaállítása” gombra a törlés visszafordításához. Ezzel a kijelölt elemek az eredeti helyükre kerülnek vissza. Egyetlen fájlnál annak a helyi menüjében is elég a Visszaállításra kattintani, míg az „Az Összes elem visszaállítása” gombbal a digitális szemetes teljes tartalmát visszaszerezhetjük. A „Lomtár ürítése” gombbal pedig a kukában lévő összes mappa és fájl hivatalosan végleg törlődik a rendszerből. Azaz csak bizonyos körülmények között, adat-visszaállító eszközzel lesznek megmenthetők.

Felülírt Word-dokumentumok

Meglehetősen gyakran felmerülő probléma a dokumentumok véletlen felülírása. Egy meglévő szöveget szerettünk volna sablonként használni, rengeteget változtattunk rajta, de elfelejtettük új néven elmenteni a dokumentumot – amivel az eredeti fájl tartalma úgy tűnik, menthetetlenül elveszett.

Ha a Microsoft 365 Csomagot használjuk, ráadásul a OneDrive felhőkörnyezetben, vagy egyenesen az online változatban, a probléma gyorsan és egyszerűen megoldható. Válasszuk a Fájl (File) menü Információ (Info) pontját, majd a Verziótörténet (Version history) gombot. Itt egy listában láthatjuk a korábbi verziókat, és egyetlen kattintással visszatérhetünk a korábbi állapothoz, hogy azt elmentsük más néven.

A „Változások megjelenítése” (Show changes) funkcióval még az addig elvégzett módosításokat is áttekinthetjük, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelőket. Ha offline dolgozunk a Worddel, érdemes aktiválni az automatikus biztonsági mentést. Ehhez lépjünk be a „Fájl | Beállítások” menübe, és válasszunk a Speciális lehetőséget, majd görgessünk le a Mentés területre, és ott jelöljük be a „Biztonsági másolat” előtti négyzetet. Innentől kezdve a Word mindig létrehoz egy „.wbk” kiterjesztésű másolatot a dokumentumról az eredeti fájl mappájában, „Biztonsági” kezdetű fájlnévvel. Ez tartalmazza az eredeti szövegnek a legutóbbi mentés előtti állapotát. A wbk fájlt egyszerűen betölthetjük a Word programba, így elmenthetjük az eredeti dokumentumot más fájlnévvel.

Tipp: más Microsoft-alkalmazásokban is készíttethetünk biztonsági másolatokat.

Adat-helyreállitó eszköz

Ha a fájlokat és mappákat valóban töröltük, esetleg még az adathordozót is leformáztuk, még mindig segíthet egy adathelyreállító program. Ilyen például az ingyenes változatban is elérhető Recuva. A helyreállításra azért van még esély, mivel a törölt fájloktól nem tisztítja meg a rendszer a meghajtót, csak az adatokra való hivatkozás törli az adathordozó „tartalomjegyzékében” (File Allocation Table, FAT).

Az érintett fájlok bitjei és bájtjai mindaddig az adathordozón maradnak, amíg más fájlok felül nem írják ezeket. Emiatt a helyreállításra még jó esélyeink vannak, ha nem túl régen töröltünk valamit. Ehhez persze el kell kerülnünk, hogy az érintett meghajtóra szoftvert telepítsünk, vagy új fájlokat hozzunk létre. Ez vonatkozik a Recuva programra is, amelyet a legjobb egy USB-kulcsra, vagy másik belső adattárolóra telepíteni.

Miután elindítottuk a Recuvát rendszergazdai jogokkal, egy varázsló végigvezet minket a helyreállítási folyamaton. Elsőnek válasszuk ki a keresendő fájltípust – kétség esetén válasszuk a „Minden fájl” lehetőséget, majd adjuk meg az elveszett fájl(ok) helyét. Végül kattintsunk az „indítás” gombra a vizsgálat elindításához. A Recuva az elemzés után kilistázza a megtalált fájlokat, amiket több módon is rendezhetünk.

A pirossal jelölt fájlok menthetetlenek, mivel ezeket már felülírtuk, a narancsszínűeknél rosszak az esélyeink, a zöld ponttal jelölt fájlokat azonban megmenthetjük. Ehhez kattintsunk a listában az adott fájlra, és válasszuk a helyi menüben az „A kijelöltek visszaállítása” lehetőséget, majd adjunk meg egy célmappát ehhez – egy másik meghajtón, hogy növeljük a visszaállítás esélyét. Több fájlhoz csak kattintsunk a jelölőnégyzeteikbe, majd a Visszaállítás gombra. Az OK gombra kattintás után a helyreállított fájl a kiválasztott könyvtárba kerül.

Adatok mentése – Megelőző lépések

Ha megfelelő óvintézkedéseket teszünk, többé már nem (na jó, kevesebbet) kell aggódnunk az adatvesztés miatt. A Windows beépített eszközeivel és harmadik féltől származó programokkal megbízható védőhálót állíthatunk fel értékes fájljaink számára.

Adatok védelme a Windows fájlelőzményekkel

A fájlelőzmények funkció minden Windows-telepítés alapvető részének számít. A legfontosabb Windows-könyvtárak tartalmáról automatikusan biztonsági másolatot készít az általunk megadott időközönként. Ez lehetővé teszi az érintett fájlok véletlen törlés utáni visszaállítását. Írjuk be a Windows keresőmezőjébe a „vezérlőpult” kifejezést és kattintsunk a megjelenő találatra, majd a Vezérlőpultban a Fájlelőzményekre (kategórianézetben előbb a „Rendszer és biztonságra”), ott pedig a „Bekapcsolás” gombra a funkció aktiválásához. A „Meghajtó kiválasztása” sorral adjunk meg egy meghajtót, amelyre a biztonsági mentés készül majd. Az esetenként jelentős adatmennyiségére tekintettel olyan célmeghajtót érdemes választani erre a feladatra, amelynek szabad kapacitása legalább egy terabájt.

Fájlelőzmények beállítása

Alapértelmezés szerint a biztonsági mentés az összes személyes mappát tartalmazza. Beleértve a Képek, Dokumentumok, Videók, Letöltések és Asztal könyvtárakat. Sajnos más mappákat nem lehet bevonni a biztonsági mentésbe, ezért nekünk kell létrehozni a megfelelő alkönyvtárszerkezetet például a Dokumentumok mappában, és oda menteni a fontos fájljainkat. A „Mappák kizárása’ funkcióval bizonyos könyvtárakat kizárhatunk a biztonsági mentésből, hogy tárhelyet takarítsunk meg a céllemezen – például a Letöltéseket és a Videókat.

A „Speciális beállítások” menüpontban megadhatjuk a biztonsági mentések gyakoriságát, „10 percenként” és a „Naponta” között, több lépcsőben. Innentől kezdve a Windows a megadott időközönként automatikusan másolatot készít a megfelelő mappákról. A „Személyes fájlok visszaállítása” gombra kattintva megnyílik egy párbeszédpanel, amelynek alján az előre és hátra gombokkal átlapozhatjuk a különböző mentési időpontokat, és megtekinthetjük az Összes fájlt az akkori állapotában. Ha vissza szeretnénk állítani mappákat vagy fájlokat, jelöljük ki azokat, és kattintsunk az alul középen lévő zöld gombra.

Helyi vagy felhőalapú mentés

Az alsó beviteli mezőben adhatjuk meg a biztonsági mentés célállomását. A „Helyi elérési út kijelölése” lehetőséggel például egy belső vagy külső meghajtót adhatunk meg a biztonsági mentés célállomásaként. Ha egy hálózati adattárolót (Network Attached Storage, NAS) használnánk a fel- adatra, akkor válasszuk a NAS opciót ennek betallózásához. A „Felhőalapú meghajtó kiválasztása” lehetőséggel az elérhető felhőszolgáltatásokat tekinthetjük át, hogy a valós idejű biztonsági mentést a megfelelő felhőkiszolgálón tároljuk. Ezzel a lehetőséggel biztosíthatjuk, hogy még súlyos hardverhiba vagy lopás esetén is megmaradjanak adataink a cég szerverparkjában. Végül kattintsunk a Szinkronizálás gombra, hogy aktiváljuk a valós idejű biztonsági mentést. Innentől kezdve a program a kiválasztott mappákban lévő fájlok változását szinte azonnal szinkronizálja a biztonsági mentés adathordozójára vagy a felhőbe.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom