A parancsadás művészete: a jelenlegi AI-modellekkel dolgozni nemcsak lenyűgöző, de igazán szórakoztató is. Viszont a legjobb eredmények eléréséhez a megfelelő promptokat kell bevinni. Hogy, hogyan ehhez alább mutatjuk be a profik trükkjeit és eszközeit.

A parancsadás művészete

Érdemes tudni, hogy a Chat GPT és más Al-k alkalmazása is csak akkor megfelelően eredményes, ha megfelelő utasításokat adunk. Ugyanis kimagasló teljesítményt csak a megfelelő bemenetekkel érhetünk el. Az ökölszabály: minél pontosabban fogalmazunk meg egy promptot, annál pontosabb válaszokat fogunk kapni. Itt máris bemutatunk néhány trükkös módszert.

Mára már számos mesterséges intelligencia modell elérhető. Ezek többségének használatához fiókot kell nyitnunk. Például a Bing csevej egyfajta ChatGPT Light, amit a cég beépített az Edge böngészőjébe. Ahhoz, hogy bekapcsolódhassunk a beszélgetésbe, egyetlen Microsoft-fiókra lesz csak szükség. De jó tudni, hogy a Bing Chat képességei meg sem közelítik a ChatGPT-jét. De a Bing támogatja a naprakész webes keresést is.

Prompt mérnökösködés fordított parancskészítéssel

Ha javítani szeretnénk a bemeneteink és kérdéseink minőségét, akkor a Reverse Prompt Engineering, vagyis a fordított promptkészítés lesz a segítségünkre. Első lépésként fel kell készítenünk az AI-t erre a feladatra.

Ezt egy új chatben határozhatjuk meg azzal, ha beírjuk: Készíts az általam megadott szövegek alapján egy kérdést vagy promptot. Miután a chatbot ezt megerősítette illesszük be azt a szöveget, amelyből a promptot kell generálnia. Ezek után a végeredményt finomíthatjuk, például megadhatjuk a hosszát, a hangvételét vagy a célközönséget. A Plus-előfizetők egyszerűsíthetik ezt a folyamatot úgy, hogy telepítik és aktiválják a GPT-4-ben a Prompt Perfect plugint. Ez segíti pontosítani a kéréseinket.

Először írjuk be a plugin nevét, majd rögtön utána a kérésünket, például azt, hogy: Írj egy 200 karakter hosszú szöveget az autókról. Végül kattintsunk a beviteli mező felett megjelenő lila Used Prompt Perfect szöveg melletti nyílra. Ebben a példánkban a Prompt Perfect átírta a bemenetünket a következőre: Kérlek, írj egy 200 karakter hosszú szöveget, amely részletesen és strukturáltan bemutatja az autók témáját. Kérlek, térj ki a következőkre: autók jelentősége, típusai, működése, előnyei és hátrányai, valamint hatásuk a társadalomra és környezetre. Legyen precíz, részletes és minőségi válaszod.

Szerepek és nézőpontok

Nagy nyelvi modellként (LLM) minden jelenlegi chatbot hatalmas szókinccsel rendelkezik, így tetszés szerint képesek átírni az adott szövegeket. Ez segíthet finomítani a pomptjainkat is. Például csak írjuk be: Egyszerűsítsd le ezt a szöveget, hogy egy gyerek is megértse – majd illesszünk be neki az adott bonyolultabb szövegrészletet. A technika fordítva is működik: szimpla szövegeket is átírhat nekünk olyanra, mintha azt Esterházy, Schopenhauer vagy Nietzsche fogalmazta volna meg.

Kódolás, API és pluginek

Ahelyett, hogy magunk kutakodnánk a neten, utasíthatjuk a Chat GPT-t egy összehasonlító táblázat összegereblyézésére. Írjunk be valami hasonlót: Hozz létre egy 20 soros táblázatot, amiben összehasonlítod az Android és iOS mobil operációs rendszereket. Pillanatok alatt megkapjuk a választ, majd az egészet a vágólapra másolhatjuk a táblázat jobb sarkában lévő kis notepad ikonra klikkelve (Kód másolása). Végül a forrásanyagot megnyithatjuk egyszerűen Wordben vagy az Excelben.

Ugyanez működhet a programkódokkal is: csak váltogatnunk kell a chatablak és a fejlesztői környezet között. A ChatGPT képes programot írni vagy egy adott kódot véleményezni is. Sőt: az olyan alkalmazásokhoz, mint a Visual Studio, még egy kódkiterjesztés is van, amely közvetlenül hozzáfér a ChatGPT felületéhez (API). Ehhez fizetős előfizetés szükséges.

Ez egyébként minden olyan helyzetre vonatkozik, amikor a ChatGPT-t más alkalmazásokba szeretnénk beépíteni. Ha ismerjük az olyan programozási nyelveket, mint a Python, akkor ezt akár saját magunk is megtehetjük – a hozzáférés egyszerű http-kérésekkel történik. De nem kell tudnunk programozni ahhoz, hogy még többet hozzunk ki a chatbotból.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom