Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az internetes csalások ránk nem jelentenek veszélyt, de a legfontosabb biztonsági szabályok ismerete mindenkinek hasznára válik. Ugyanis napjainkban – amikor szinte mindenki netezik az ideje nagy részében – minden pillanatban számtalan fenyegetés érkezik felénk a kibertérből. Adathalászok, rosszindulatú hirdetések, kártékony linkek és fájlok minden formája lehetséges. Bár tökéletes védelem nem létezik, az alábbi alapvető lépések megtételével nagyobb biztonságban lehetünk az internetes támadások legtöbb formájától. Ezáltal pedig sokkal biztonságosabban használhatjuk az internetet a mindennapokban. Lássuk melyek ezek!

A legfontosabb biztonsági szabályok

1. Alkalmazzuk az automatikus frissítéseket

Nagyon fontos tudni, hogy nincs hatékony védelem naprakész, lefuttatott hibajavító frissítések nélkül. Ugyanis a kártékony kódok legtöbbször javítatlan réseken keresztül fertőznek. Számos antivírus-alkalmazás képes figyelmeztetni az elmaradt Windows-frissítésekre. Hiszen ezekkel sebezhetőségeket, sérülékenységeket zár be a kiadójuk, ami nagyon hasznos a felhasználók védelmében. Ne felejtsük el az ilyenkor szükséges újraindításokat sem!

2. Telepítsünk ismert védelmi programot, amit naprakészen is tartunk

Ezek a védelmi programok manapság már nem is vírusírtónak, hanem sokkal inkább internetbiztonsági alkalmazásnak nevezhetők ezek a korszerű, komplex védelmi alkalmazások. Ezekben már különféle integrált modulok dolgoznak. Többek között hálózati támadások elleni védelem, biztonságos bankolási felület, webkamera-védelem és természetesen zsarolóprogram elleni modul is.

3. Alkalmazzunk rendszeres biztonsági mentést

Még mindig sokan hagyják figyelmen kívül a rendszeres biztonsági mentést. A saját munkáink, dokumentumaink és fontos emlékeink rendszeres biztonsági másolata mellett jó, ha az operációs rendszernél is használjuk a helyreállító pontokat. Ugyanis adatvesztés bekövetkezhet akár fizikai meghibásodás vagy lopás miatt is, nemcsak vírusok által. Ezért is létfontosságú a külső adathordozóra történő rendszeres mentés.

4. Használjuk biztonságosan a böngészőket

Használjuk a böngészőt biztonságosan! Egyrészt ezt az alkalmazást is frissítsük rendszeresen (amit a többségük már automatikusan elvégez), másrészt a biztonsági beállításoknál is tegyük meg a szükséges lépéseket. Mindig szabályosan lépjünk ki a webes szolgáltatásokból. Sose mentsük el a jelszavainkat a böngészővel, mert illetéktelenek távolról hitelesítve hozzáférhetnek.

5. Tűzfal, router

 Az otthoni útválasztó eszközök jelentős része nincs biztonságban. Ennek legfőbb okai az alábbiak:

  • a nem elég erős és egyedi jelszavak (gyakran a gyári alapértelmezett, egész termékcsaládra érvényes jelszó használata)
  • az eszközökön futó szoftverek sebezhetőségei
  • megfelelő védelem hiányában a külső hálózatokról is hozzáférhetőek hálózati szolgáltatások

Válasszunk erős, biztonságos jelszavakat mind az adminfelülethez, mind a wifi eléréshez. Valamint frissítsük a hozzávaló firmware-t, amikor hibajavítás jelenik meg hozzá.

6. Többlépcsős hitelesítés alkalmazása

Ahol csak lehet, használjunk kétfaktoros hitelesítést! Az erős egyedi jelszó használata mellett sokat lehetne javítani a helyzeten, csak használni kéne a 2FA/MFA megoldásokat. Ezek az SMS, a hitelesítő USB-kulcseszköz, az egyszer használatos OTP (One Time Password), vagy valamilyen dedikált hitelesítő külső alkalmazás a mobil eszközünkre.

7. Használjunk jelszókezelőt

Manapság egyszerűen elengedhetetlen az erős, egyedi és rendszeresen cserélt jelszavak használata a legfontosabb belépési helyeinken. A sok jelszót megjegyezni viszont nehézkes, így sokaknál egy postit, papírfecni, textfájl tárolja azt a néhányat, amit váltogatnak. Ezekhez képest összehasonlíthatatlanul jobb megoldás egy jelszókezelő program, ami még kényelmesebbé is teszi a netezést a böngészőkbe beépülve.

8. Alkalmazások, fájlok letöltése

Csak megbízható forrásokból töltsünk le alkalmazásokat/fájlokat! A kétes telepítések gyakori kockázatot jelentenek minden platformon. A védekezés, megelőzés, a biztonságos környezet egyik alappillére továbbra is a biztonságtudatos alkalmazásválasztás és telepítés.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom