Bár alapvetően a jelszókezelőket elsősorban jelszavak kezelésére használjuk, de minden program tartogat meglepetéseket: ezek a jelszókezelők titkos funkciói. Mivel pedig egyre gyakrabban használunk különböző szolgáltatásokat, melyek belépéséhez szükségesek az erős, biztonságos jelszavak, érdemes a jelszókezelő használatára átállni. Ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Hiszen nem kell egy tucat akár 20-30 karakterből álló kódsort megjegyezni – ami persze lehetetlenség is – vagy felírva őket attól tartani, hogy illetéktelenek kezébe kerül. Éppen ezért egyre inkább javasolt jelszókezelő használata. Ilyen lehet például a KeePass. A nyílt forráskódú szoftver alapvetően egy titkosított adatbázis, amely biztonságban tartja a hozzáférési adatokat. A belépési jelszógenerátorával pedig biztonságos és erős jelszavakat hozhatunk létre minden szolgáltatáshoz, amelyeket szinte lehetetlen feltörni.

A jelszókezelők titkos funkciói

Fizetési információk

Mindegy, hogy online banki hozzáférésről, hitelkártya adatokról vagy kriptopénz adatokról van szó, a jelszószéfek ugyanis mindent megjegyeznek.

Igazolványok

Ha egy nyaralás során ellopják a személyes iratokat, akkor némi könnyebbséget jelenthet a papírmunkánál, ha legalább az igazolványok adatai kéznél vannak. Ugyanis a jelszókezelők alkalmasak az ilyen jellegű személyes adatok tárolására is.

Fájlok

Bizalmas információkat vagy egészségügyi adatokat tartalmazó fájlok vannak a PC-n? Egyes jelszókezelők képesek arra is, hogy ezeket titkosítva tárolják.

Jegyzetek

Bármilyen meglepő, de a jelszószéfek többségével titkos jegyzetek is készíthetők.

Extrák

Fontos tagsági adatok, SSH-kulcsok és szofverkulcsok tárolására is használhatók ezek a programok.

Napjainkra ugyan az olyan modern biztonsági koncepciók, mint a 2FA és a jelszó nélküli bejelentkezés egyre elterjedtebbek. Azonban a jelszavak még egy ideig biztosan velünk maradnak. Mivel senki sem képes, több, mint egymaroknyi valóban erős és biztonságos jelszót megjegyezni.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom