Augusztustól idehaza is milliók számára emelkedett a villamosenergia ára, az alábbi 8 + 1 tipp áramspóroláshoz jól jöhet. Annál is inkább, mivel az energiaárak gyors emelkedésével a spórolást szolgáló megoldásokra hatalmas igény alakult ki. Hogyan csökkentsük számítógépeink és a hozzájuk kapcsolódó eszközök energiafelhasználását? Ehhez mutatunk gyakorlati tippeket!

8 + 1 tipp áramspóroláshoz az eszközeinknél

A számítógépek éves energiaigényét – tényleges mérés nélkül – csak megbecsülni lehet. Ugyanis az adatlap, processzor, a táp, a hűtési hatékonyság, az adattárolók, a GPU-k is szinte minden gépben más kombinációt alkotnak. Valamint a hasonló gépeket is lehet teljesen más intenzitással használni.

Az alábbiak odafigyelésvel azonban sokat spórolhatunk éves szinten:

1. Ritkán használt hálózati eszközök kikapcsolása

A wifihez kapcsolódó, hetente legfeljebb egyszer használt nyomtatónak nem kell folyamatosan bekapcsolva lennie.

2. PC-ház és a ventilátorokat megtisztítása

Tisztítsuk meg a PC-házat és a ventillátorokat. A szellőzőkben és a ventilátorokban felgyűlt por, magasabb hőmérsékletet okozhat, ez pedig a hűtőrendszer nagyobb intenzitáson való működéséhez vezethet.

3. Elosztó használat

Az elosztóhasználat során használjuk olyat, amelyen minden aljzatot külön lehet elvágni az áramtól és a kikapcsolt perifériáknál ezt használjuk is. Amennyiben okosaljzatot használunk, ezt megtehetjük applikációból is.

4. Nem használt külső adattárolók

A nem használt külső adattárolókat húzzuk le a számítógépről. Ha ezt nem tesszük meg, készenléti módban folyamatosan extra fogyasztással rendelkeznek. Ez az apró spóroláson kívül az adathordozót is kíméli.

5. Nem használt eszközök kikapcsolása

Kapcsoljuk ki a nem használt eszközöket. A vezetékes internetet használó PC-nek nem kell aktív WLAN-modul és az esetek nagy részében Bluetooth-kapcsolatra sincs szüksége.

6. Gép monitor kikapcsolása

A legtöbbet és legkönnyebben tehát azzal lehet spórolni, ha teljesen kikapcsoljuk a gépet és a monitorokat, amikor éppen nincs rájuk szükségünk. A készenléti állapot is sok áramot elvihet feleslegesen.

7. Megnyitott programok korlátozása

Kerüljük el a túl sok megnyitott programot. Ezek nemcsak a gépet lassíthatják, de a merevlemezek energiaigényes hozzáférése is csaknem állandóvá válhat.

8. Grafikus kártya terhelése

Csökkentsük a grafikus kártya terhelését. A felbontás csökkentésével, a grafikus beállítások lejjebb vételével érezhetően csökkenhet a GPU igénybevétele. Ez pedig számottevő módon csökkenthet játék közben a PC áramfogyasztásán.

+ 1. Router kikapcsolása

Amennyiben nem használjuk, vagy elutazunk érdemes a routert is kikapcsolni.

Arról, hogy mennyi áramot fogyasztanak ezközeink itt írtunk korábban.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom