A WordPress honlap készítés állandóan visszatérő kérdése a „milyen sablont válasszak a kismillió elérhető közül?”. Tényleg nem egyszerű kérdés, ezért szeretnék egy picit segítséget adni a megoldás megtalálásához. Nézzük milyen ingyenes és fizetős sablonokat érdemes megnézni 2021-ben!

Szólok előre, hogy ez a lista teljesen szubjektív lesz, és csupán a saját tapasztalatomon alapul. A felsorolt sablonok között vannak ingyenesek és prémium kategóriás fizetősök is. Talán mondanom sem kell, de a két típust nem lehet ugyanazzal a mércével mérni: egy soktízezer forintos sablon természetesen sokkal többet ad, mint egy ingyenes. Ugyanakkor létezik néhány általános szempont, ami szerintem mindkét kategóriára (fizetősre és ingyenesre) is alkalmazható, ezért ezeket szem előtt tartva válogattam össze a listát:

  • az összes itt szereplő sablon biztonságos forrásból, jól ismert fejlesztőtől származik;
  • mind reszponzív, azaz, minden képernyőméreten (telefon, tablet) jól jelennek meg;
  • mindegyikhez van dokumentáció;
  • a listán nem szerepelnek olyan túlspecifikus sablonok, amelyeket csupán egyetlen, nagyon szorosan körülhatárolt célra lehet használni (pl. kizárólag ingatlanos sablon).

És még egy plusz szempont a gyűjtéshez: igyekeztem olyan sablonokat összeválogatni, amelyek jó alapot adnak blog készítéshez. Vágjunk is bele!

Twenty-Twenty: az ésszerű ingyenes választás

Amikor 2018 végén megjelent az új WordPress blokkszerkesztő, nagyon sokan kaptak a szívükhöz. Nem a jó értelemben. Korai állapotában a blokkszerkesztő (egykori nevén Gutenberg) a rengeteg kompatibilitási és más hiba miatt inkább tűnt jókora visszalépésnek, mint valódi fejlesztésnek. A legtöbben igyekeztek nem is tudomást venni a blokk szerkesztőről, és gyorsan visszaálltak a klasszikus, megszokott szövegszerkesztőre.

A WordPress fejlesztőcsapata azonban kitartott az új irány mellett, és most már, két év elteltével, úgy tűnik, igazuk volt. A blokkszerkesztő ma használhatóságban és rugalmasságban a népszerű page builder alkalmazások sarkában jár, és a hírek szerint, a hamarosan megjelenő verziója újabb szintet lép. Pár hónap múlva kiderül.

Hogy mi mindenre képes egy olyan sablon, amit kifejezetten a blokkszerkesztő tulajdonságait szem előtt tartva fejlesztettek, arra szuper példa a 2020-as ingyenes WordPress alapsablon, a Twenty-Twenty. Könnyedén és jól alakítható template, kiváló választás bloggereknek, hobbi weboldalaknak, de akár kisebb vállalkozásoknak is. A WordPress telepítése után egyből aktiválódik, jelenleg ez a beépített alapsablon, ezért installálni sem kell. A dokumentáció itt található.

Hoffman: letisztult ingyenes blogsablon

Egyszerű blogsablon kell, de legyen szép, olyan, amire jó ránézni. És ingyenes – na ezekre az elvárásokra kitűnő megoldás a Hoffman. A fejlesztője Anders Norén, ő készítette a Twenty-Twenty-t is.

Nagyon szép a tipográfia, és remekül néz ki telefonon és tableten is. Egy bővítmény telepítésével könnyen beállítható az infinite scroll (lefelé görgetve folyamatosan jelennek meg az újabb posztok, nem kell lapozni, újabb oldalakat betölteni) is. Ha utazós vagy a világ értelmén elmélkedő blogot írnék, akkor biztosan a Hoffmant választanám. A dokumentáció itt érhető el, de a fejlesztő sok kérdésre nagyon korrekten válaszol a sablon hivatalos támogatói fórumán is.

Divi: ha mindent is akarsz

A Divi nem klasszikus sablon, hanem egy page builder (honlapépítő) szoftver. A lényege, hogy a weboldal minden elemét vizuálisan szerkesztheted vele, ugyanazon a felületen, amit a honlap látogatója is lát. Azoknak jó választás, akik szeretnék tetőtől talpig, mindenestül uralni a honlap designt. És ha kell, mindent, de tényleg mindent egyszerűen alakítani. Akár bármiféle programozói tudás nélkül is.

A Divi több, mint 140 előre elkészített téma specifikus designt kínál, de lehetőség van nulláról is felépíteni szinte bármilyen honlapot. Teljes mértékben támogatja a WooCommerce-t, sőt, a Divivel teljesen egyedi webshop üzlet, termék és pénztároldalakat hozhatunk létre.

A Divi elképesztő ütemben fejlődik, szinte követhetetlen mennyiségű újdonságot pakolnak bele. A fejlesztő Elegant Themes célja, hogy a Divi a világ legnépszerűbb WordPress sablonja legyen, ami egyben megold mindent, külső bővítmények segítsége nélkül.

A Diviben az az elképesztő, hogy gyakorlatilag bármilyen szintű tudással eredményesen alkalmazható. Megtalálhatja vele a számítását a totál laikus, de a vérprofi fejlesztő is.

Ez a sokszínűség, a funkciók mérhetetlen tömege persze zavaró is lehet: ha nem annyira akarsz a designnal foglalkozni, jobban jársz egy hagyományosabb sablonnal, ahol minden előre készen áll.

A Divinek nincs ingyenes változata, éves és örökös liszensz (most épp 90 és 250 dollár) közül lehet választani. Egyik sem olcsó, de ez nem meglepő: a Divivel nagyon sok lehetőséget kapsz. Csak győzd kiismerni.

Authority Pro: szakértői vállalkozásoknak

Az Authority Pro a StudioPress, az egyik legnevesebb WordPress fejlesztőcég terméke. A StudioPress sablonok egy külön keretrendszer, a rendkívül stabil és jól fejleszthető Genesis alatt futnak.

Mindegyik StudioPress termékre jellemző, hogy a nem kevés pénzedért (130 dollár) cserébe egy szinte minden igényre felkészített (blog, céges honlap, webshop), 110 százalékosan kész, végtelenül igényes profi sablont kapsz, amit csak meg kell töltened a saját tartalmaddal. A sablonok bizonyos keretek között könnyen módosíthatók (színek, elrendezések), a komolyabb átalakításokhoz azonban itt már a kódba kell nyúlni.

A StudioPress sablonok között a régebbi darabok főoldalát widgetek pakolgatásával alakíthatjuk ki, míg az újabb generációs sablonoknál a kezdőlap és minden aloldal is a blokkszerkesztővel építhető fel. Utóbbi megoldás sokkal nagyobb szabadságot biztosít, ezért érdemes ilyen sablont választani a kínálatból. Ezek közé tartozik az Authority Pro is.

Az Authority Pro atombiztos választás olyan vállalkozók számára, akik szeretnék arccal és névvel szakértőként pozícionálni magukat. Legyél online marketinges, adótanácsadó, szabadúszó fejlesztő vagy épületgépész, az Authority Pro jól fog szolgálni. Bitang erős az olvasói élményre fókuszáló blogdesign, és kapcsolható hozzá WooCommerce webáruház is.

Monochrome Pro: a minimalizmus dómja

Nem temetkezési vállalat vagyunk! – ez volt az egyik ügyfelem első reakciója, amikor megmutattam neki a Monochrome Pro sablont. Végül megszerette és ma már elégedett vele, de nem volt szerelem első látásra.  

A Monochrome Pro nem vacakol. Radikálisan komolyan veszi a minimalizmust és a letisztultságot. Ez a radikalizmus persze megosztó, nem jön be mindenkinek. Szigorúan felhasználói szempontból ez a sablon egyszerűsége miatt közel van a tökéleteshez: itt semmi sem vonja el a figyelmet a lényegtől, a finom részletek mesteri harmóniába állnak össze.

A Monochrome Pro szintén az újabb generációs StudioPress sablonok közé tartozik, ezért elég tág határok között alakítható a blokkszerkesztővel. Gyönyörű szép, gyors és profi sablon kifejezetten üzleti célokra. A StudioPress erre a feladatra fejlesztett bővítményével könnyedén integrálható a WooCommerce is.

Essence Pro: az elegáns mindenes

Az Essence Pro elegáns és kiemelkedően jó tipográfiát kínáló sablon, ami úgy nagyon látványos és tetszetős, hogy nem alkalmaz semmilyen divatos effektet: nincs parallax, slider, semmi. Szimplán kiegyensúlyozott és szép.

Nagy előnye a sokoldalúság: szinte bármilyen honlaphoz ideális választás lehet. Szinte bármelyik vállalkozás vagy civil szervezet jól járhat vele, ha odafigyel a megfelelő képanyag gondos kiválasztására. Az elegáns tipográfia miatt szuper megoldás blogközpontú weboldalaknak, sőt, akár komoly magazinoknak is. A tapasztalatom szerint még a kevés termékkel dolgozó webshopokhoz is remekül passzol.

Elképesztően logikusan és jól ki van találva az egész (említsük meg a fejlesztőt, Brian Gardnert), minden részlet ott van, ahol lennie kell. Ugyan ez sem olcsó sablon (szintén 130 dollár), de tényleg nagyon sokat nyújt ezért az összegért cserébe.

Te mit ajánlanál?

Ha van egy szuper tipped ingyenes, vagy akár fizetős ötleted WordPress sablonra, írd meg az alábbi kapcsolódó blog cikkem alatti hozzászólások résznél!

Szerző: Jobbágy András, honlapszaki.hu

Vissza a blog bejegyzésekhez

error: Védett tartalom