Azt gondolhatnánk, hogy ha megvan a honlapunk, akkor már rendben is vagyunk, de szükséges az alábbi 5 + 1 tipp a WordPress weboldal biztonságáért, hogy nyugodtabban dőlhessünk hátra. Ezek a biztonsági intézkedések részben egyszeri beállításokat igényelnek, de van amire folyamatosan oda kell figyelni. Ugyanis a weboldalaink is ki vannak téve a különböző támadásoknak.

Minden pillanatban számtalan fenyegetés érkezik felénk a kibertérből: adathalászat, rosszindulatú hirdetések, kártékony linkek és fájlok formájában. Bár tökéletes védelem nincsen, de ezeknek a lépéseknek a betartásával sokat tehetünk a weboldalunk biztonságáért. Nézzük akkor most azokat a legfontosabb alapvető lépéseket, amelyekkel nagyobb biztonságban lehetünk az internetes támadásokkal szemben.

5 + 1 tipp a WordPress weboldal biztonságáért

1. Tartsuk mindig naprakészen a weboldalunkat (WordPress, sablon, bővítmények)

Nincs hatékony védelem naprakész, lefuttatott hibajavító frissítések nélkül. Ugyanis a kártékony kódok legtöbbször javítatlan réseken keresztül fertőznek. Fontos, hogy csak megbízható, jó helyezéssel értékelt sablont és bővítményeket használjunk.

2. Biztonsági mentés

Bár rengeteg szó esik a fontosságáról, nagyon sokan nem készítenek rendszeres biztonsági mentést. Ez nagy hiba, hiszen nemcsak hardveres hibák, de vírusok is okozhatnak adatvesztést, erre pedig tudunk készülni.

3. Erős, biztonságos jelszavak használata

Napjainkra egyszerűen elengedhetetlen az erős és biztonságos jelszavak használata a legfontosabb belépési helyeinken, így a weboldalunkon is. Érdemes időről-időre ezeket cserélni is.

4. Jelszókezelő

5 + 1 tipp a WordPress weboldal biztonságáért

Ezeket a folyamatosan változó, sokszor akár 60-80 belépéshez szükséges jelszót képtelenség fejben tartani. Ha túl könnyen megjegyezhető, az nem elég biztonságos, ha nem tudjuk megjegyezni, annak az lehet a következménye, hogy minden fiókunkhoz ugyanazt az egy jelszót használjuk. Egyik sem jó megoldás! Éppen ezért érdemes jelszókezelőt alkalmazni. Itt csak egy erős jelszót kell megjegyezni a kezelőfelület nyitásához.

5. Használjunk többfaktoros (2FA) hitelesítést

Nemcsak a különböző fiókjainknál, de a weboldalunkra történő belépésnél is alkalmazzuk a kétfaktoros hitelesítést. Mindezt az erős jelszavak kombinációjával nagyban megnehezítjük a hekkerek dolgát.

+1 Titkosított csatorna megléte

A látogatók böngészője és a weboldalunk tárhelye között ajánlott a titkosított csatorna (https protokoll) megléte. Ezzel az interneten garázdálkodó hekkerek, ártalmas kódok, vírusok és spam küldők ellen is védekezhetünk.

Ajánlott továbbá a nem használt bővítmények eltávolítása is. Bár ezek nem támadásokat védenek ki. Azonban a nem használt bővítmények feleslegesen lassítani fogják a honlapot – ami a látogatók visszafordulását vonja maga után – de akár kieséseket is okozhat, ami viszont anyagi veszteséggel is járhat.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom