Azt gondolhatnánk, hogy ha kellőképpen óvatosak vagyunk, akkor a mi gépünk nem lesz vírusos, de szükséges az alábbi 5 + 1 tipp a vírusok ellen, hogy nagyobb biztonságban tudhassuk a számítógépünket. Ugyanis sajnos bárkivel előfordulhat, hogy véletlen rossz helyre kattint. Ennyi pedig már akár elég is lehet ahhoz, hogy kártevő férkőzzön a PC-re.

5 + 1 tipp a vírusok ellen

1. Napjainkban már nem kérdés, hogy minden számítógépen szükség van egy vírusírtó és egy tűzfalszoftverre is. Ezen kívül pedig az operációs rendszer frissítéseit is rendszeresen telepíteni kell. A Windows 10 és 11 tartalmazza ezeket az alkalmazásokat, ráadásul úgy, hogy alapesetben aktívak is.  Ha nem telepítünk alternatív szoftvereket, semmiképpen se kapcsoljuk ki egyiket sem, mert azzal csak utat nyitunk a vírusoknak.

2. Érdemes bekapcsolni a rendszer-visszaállító funkciót és a biztonsági mentések készítését. Ezenkívül a zsarolóvírusok elleni védelmet is. Ezekkel ugyanis a legtöbb támadási forma esetén az adatvesztést elkerülhetjük.

3. Internetezés közben törekedni kell arra, hogy a kétes hírű weboldalakat elkerüljük. Javasolt megnézni, hogy az oldalon van-e HTTPS-protokoll. A nem biztonságos forrásból származó szoftvereket pedig – bármilyen csábítónak tűnnek is, – soha ne telepítsük.

4. Ha új szoftvert próbálunk ki, azt tegyük virtuális gép segítségével. Így, ha a telepítő vírusos, akkor sem kell aggódni a normál rendszer és a személyes adatok miatt. Ha ez valami miatt nem kivitelezhető, akkor gyors és kényelmes megoldás a homokozó használata is.

5. Alapszabály, hogy a levélben érkező csatolmányokra nem szabad rákattintani. Napi szinten vagyunk kitéve a kéretlen spam leveleknek, melyek különböző trükkökkel akarják kicsalni az adatainkat. Ha pedig valamilyen kritikus webes szolgáltatást használunk (például internetbank), akkor mindig saját kézzel írjuk be a webcímet.

+ 1. Érdemes a fiókban egy USB-sticken egy live rendszert is tárolni, amelyről vész esetén elindítható a számítógép. Vagy akár lefuttatható egy víruskeresés is. Egy ilyen rendszer akkor is hasznos, ha a vírus miatt a PC egyáltalán nem bootol be. Ha mást nem, legalább a személyes adatokat le tudjuk menteni a segítségével.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom