Korábban már írtunk róla, hogy a gáz- és áramszámlák drasztikus emelkedésének függvényében egyre fontosabb, hogy tudjuk mik a rezsinövelő eszközeink, ehhez segítség az alábbi 3 + 1 tipp energiaspóroláshoz. Ugyanis, ha megvannak a legtöbbet fogyasztó készülékeink, akkor jobban látható, hogy hol és min érdemes változtatni. Most azonban az alábbi gyakorlati tanácsokkal további ötleteket adunk a spóroláshoz. Ugyanis nem elég a legmodernebb technika, egy kis odafigyeléssel még tovább tudjuk csökkenteni a fogyasztást.

3 + 1 tipp energiaspóroláshoz

1. Sütők

A modern sütők légkeveréses funkciója kevesebb energiát igényel, mint a klasszikus alsó-felső sütés. Ilyenkor ugyanis alacsonyabb hőfok is elegendő. Sokszor nincs szükség az előmelegítésre sem, bármit is állítson a recept. Az étel ízét ugyanis nem befolyásolja – bizonyos süteményeknél lehet jelentősége – viszont a felfűtésre egyébként elpazarolt energiát is a sütésre használhatjuk. Természetesen a sütési idő valamivel meghosszabbodik így, erre figyeljünk oda.

2. Fűtés, meleg víz

Elég sok energiát és vele pénzt spórolhatunk, ha kicsit lejjebb tekerjük a lakásban a fűtést. Egy fok különbség nagyjából 6%-os fogyasztáscsökkenéssel jár. Ezért a ritkábban használt szobákban egy kicsit zárhatunk a radiátorokon. Érdemes programozható termosztátot használni és amikor nem vagyunk otthon 18 fok körül állítani a hőmérsékletet.

A forró víz szintén drága, a víz melegítés ugyanis sok energiát igényel. Ezért a víztakarékos zuhanyfejekkel nemcsak a vízszámlát, de az elektromos- vagy gázszámlát is tudjuk csökkenteni. Ugyanígy egy gyors zuhanyzás is hatékonyabb, mint a kádban fürdés, egyszerűen csak, mert kevesebb vizet kell felmelegíteni hozzá.

3. ECO program

A mosogatógépek, mosógépek ECO programja igazán energiahatékony tud lenni, így érdemes legtöbbször ezt használni. Ugyanis normál szennyeződés esetén ez is bőven elegendő. Ugyan több időt vesz igénybe a hosszabb áztatási idő miatt, de nem szükséges olyan magas hőfokra felfűteni a vizet. Márpedig a fogyasztás jelentős részét a fűtőszál adja.

+ 1 tipp

Érdemes ezenkívül a gépek maximális kapacitását is kihasználni.

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom