A technológia rengeteg hasznos lehetőséggel kecsegtet, de szükséges az alábbi 10 tipp a biztonságunkért, hogy nyugodtabban hőlhessünk hátra. Ezek a biztonsági intézkedések vonatkoznak a Windowsra éppúgy, mint az internetes szolgáltatásokra, szoftverekre vagy akár a hardverekre is. Mutatjuk a legjobbakat!

A legjobb 10 tipp a biztonságunkért

Meglévő védelem ellenőrzése

A legtöbb gyártó már gondoskodik az alapvédelemről, de nézzük meg, hogy milyen védelmi rendszerek működnek a rendszerben. A Windows esetében mindegy, hogy a beépített Defendert vagy más szoftvert használunk, lényeg, hogy legyen vírusírtó a gépen.

Biztonsági mentés

Bár sokat beszélünk a fontosságáról, a felhasználók túlnyomó része nem készít biztonsági mentést. Ez nagy hiba, hiszen nemcsak hardveres hibák, de vírusok is okozhatnak adatvesztést, erre pedig tudunk készülni.

Frissítés

Ne csak a Windowst vagy a telefon operációs rendszerét frissítsük rendszeresen, hanem a telepített szoftvereket is! Az alkalmazásból telepített programoknál a frissítés automatikus, de a normál PC-s szoftverek a legritkább esetben frissülnek maguktól értesítés nélkül.

10 tipp a biztonságunkért

Jelszókezelő

Az erős és biztonságos jelszavak használata nagyon fontos, ezt nem győzzük hangsúlyozni. Azonban minden jelszót csak egy alkalmazás esetében szabadna használni, akárcsak a kulcsokat. Így viszont rengeteg jelszót kéne megjegyeznünk, erre van segítségünkre a jelszókezelő.

Biztonságos böngésző

Csak olyan weboldalakat látogassunk meg, amelyek kezelik a HTTPS kapcsolatot, vagyis rendelkeznek SSL-tanúsítvánnyal. Bár már a csaló oldalak között is sok rendelkezik ilyennel, így ez sem ad 100%-os biztonságot.

10 tipp a biztonságunkért

Adatvédelmi beállítások

Ezeket a beállításokat minden rendszernél, szoftvernél és szolgáltatásnál egyenként kell ellenőrizni. A kevesebb, több elve alapján, minden olyan információ megosztását tiltsuk le, amely nem feltétlenül szükséges az adott eszköz, szoftver vagy szolgáltatás működéséhez.

Egyedi beállítások

Sok eszköznél vannak egyedileg beállított alkalmazások, azonban nagyon ritka, amikor egy profil egyéni igényekre szabott tud lenni. A jelszavaknál pedig tilos a gyári értékeket meghagyni. A routereknél pedig még a véletlenszerű jelszót is változtassuk meg!

Biztonságos kommunikáció

E-mailek, üzenetek, videók, chatablakok, telefon: rengeteg csatornán kommunikálunk. Ahol lehet, engedélyezzük a titkosított adatátvitelt. WLAN-hálózat esetén is használjunk VPN-t a biztonság érdekében.

10 tipp a biztonságunkért

Vészhelyzeti terv

Egy notebookot, tabletet vagy okostelefont relatíve könnyen el lehet veszíteni, vagy el is lophatják. A hardver ilyenkor könnyen pótolható, de az adatokat nem tudjuk máshonnan megszerezni (hacsak nincs biztonsági mentésünk). Ám ami ennél is rosszabb, ha az adatok rossz kezekbe kerülnek! Ezért minden készüléket védjünk jelszóval és kapcsoljuk be az Eszköz megkeresése/megtalálása opciót is.

Adatok titkosítása

A Windows Pro változatában a BitLocker gondoskodik a merevlemezen vagy SSD-n tárolt adatok titkosításáról. Ha a Home verziót használjuk, akkor a VeraCrypt egy jó – és nem mellesleg ingyenes –alternatíva.  

Vissza a blog cikkekhez

error: Védett tartalom